Måndag, 11.07 av Jerry Ramnitz

Måndag, 11.07 är titeln på Jerry Ramnitz bok som kom ut i slutet av september. Måndagen den 7 juli 2017 klockan 11,07 är den dag och den tid han föll från taket på sin sommarstuga vid SJÖN i Skaraborg. Följden blev en allvarlig ryggmärgsskada. Jerry Ramnitz var 74 år och hade ändå tur för om skadan träffat närmare nacken hade han kanske inte överlevt. I Måndag, 11.07  beskriver han de följande fem årens kämpande för att komma tillbaka till ett någorlunda normalt liv.

Det är en vacker dag och Jerry Ramnitz väntar på sina barn och deras familjer. De hade  en lång semester framför sig, men på några sekunder sker det som inte får ske och  "livet ändrar brutalt riktning"

Efter en operation på Karolinska Universitetssjukhusets avdelning för ryggmärgsskadade börjar en lång och slitsam rehabiliteringsresa. Hela livet tar en paus och barnen får ta ansvar för ekonomi och kontakten med omvärlden.

Han känner sig trött och eländig och djupt där inne upplever han skam och skuld över sin oförsiktighet. Där i sjukhussängen kommer minnena tillbaka från det fältarbete han utfört i tropikkläder och sandaler i Afrikas röda jord. Han minns livet i Yangon och längtar till den tropiska natten och det varma fuktiga klimatet.

Tiden går och planeringen för hemgång börjar. Bostadsanpassning och val av hemtjänst, det finns 120 olika utförare bara på Södermalm. Han tränar för att själv kunna ta sprutor mot blodpropp och efter 107 dagar kan han komma hem. Han är envis, beslutsam och håller huvudet högt. Rehabiliteringen fortsätter med gåträning på spinalkliniken i Solna och sex månader efter hemkomsten börjar han göra egna anteckningar om sitt tillfrisknande. Tidigare har det varit barnen som fört dagboksanteckningar. 

Hans tankar går ofta till arbetet utomlands och de resor han gjort. Minnen kommer och går, om kvinnor han träffat och om vänner han mött. Med glädje minns han barnens besök i Yangon när de reste med flodbåt, besökte tempelområden och vandrade i bergen. Han minns också att han ibland ifrågasatte vad han gjorde där ute. Var det en önskan om att rädda välden eller sökte han bara äventyr? Under våren kan det sociala livet utvidgas och tanken på acceptans börjar gro. Samtidigt spirar också tanken på att sammanföra anteckningarna till en bok. Fallet måndag, 11.03. 

Ett år efter olyckan börjar hjälpen med gåträningen fasas ut och han har inga illusioner om att bli gående fullt ut. På årsdagen av olyckan återvänder han till SJÖN tillsammans med dottern och hennes familj. Han har lämnat rullstolen hemma och är fast besluten att gå med sin rullator. Framtiden ser ljus ut.

Efter regn kommer sol men också det motsatt sker. I livet väntar bakslag, hans kropp är inte alltid samarbetsvillig och nya skador tillkommer. Till det drabbas Jerry Ramnitz som så många andra av en världsomspännande coronapandemi.

När en olycka händer finns tid för reflektion och det är lätt att tappa tron på sig själv. Måndagen 11,07 är en bok om hopp och envishet men också om förtröstan. Familj och vänner är en viktigt del i ett tillfrisknande, men det viktigaste av allt är insikt och self efficacy, tilltron till den egna förmågan.

På en nära väns begravning möter han Inger och i bokens avslut finns en framtidstro.

"Min skada är lyckligtvis inte livshotande".

Jerry Ramnitz har arbetat som arkitekt och under de sista yrkesaktiva åren arbetade han internationellt för humanitära organisationer i Peru, Myanmar och Sydsudan. Han har tidigares gett ut boken Resor 1943-2013Vulkan förlag

I dag är många böcker gedigna i sitt omfång. Därför uppskattar jag att ibland kunna läsa kortare boktexter. Måndag, 11.07 har 176 sidor och även om jag förstår att det finns mycket mer att skriva om så ser jag ett värde i att knyta ihop all fakta i ett kortare och lättläst format. Här hade jag ändå önskat en större text för åldern tar ut sin rätt och min syn börjar påverka min bokläsning.  

Förlag: Lava Förlag 

(null) 

Måndag, 11.07

Författare: Jerry Ramnitz
ISBN: 9789189913080
Utgivningsdatum: 2024-09-23