Flickan i cirkuskläderna av Anneli Luoto

Vi väljer inte våra föräldrar…….

Flickan i cirkuskläderna av Anneli Luoto är en berättelse om en barndom och en uppväxt i en väld där sprit och våld dominerar. Författaren har valt att skriva i tredje person för att förstå sitt eget hjärta och de personer som funnits med henne på livets resa. I boken följer vi Annie i ett liv som driver henne in i missbruk, självförakt och respektlöshet. Ändå finns en kärlek mellan henne, föräldrarna och syskonen som genomsyrar hela boken. Annies relation till sin son ger också ett skimmer över den annars mörka livsberättelsen. 

Annie föds med ett arv där spriten styr och föräldrarnas behov går före barnens välmående och uppfostran. När föräldrarna separerar träffar mamman en man som ser hennes barn mer som en börda än som en del av familjen. Annie bor först kvar hos sin pappa men lever också en tid med mamman och sina syskon. Den värld av sprit som följt henne från barndomen utökas under skoltiden med droger.

Driv och intelligens följer Annie på vägen och hon har inte svårt att få vänner och arbete. Tillsammans med en vän åker hon till England och där träffar de unga män som leder deras missbruk vidare. Väl hemma i Sverige igen försöker hon se framåt och utbildar sig inom turistnäringen. Spriten och drogerna förföljer henne och vart hon än vänder sig finns personer som är rädda för vardagens grådask och alkohol och andra droger finns hela tiden med som deras frälsning.

De män Annie träffar har ofta brister i sin personlighet och en förvrängd kvinnosyn. När Annie blir gravid och sedan inlagd på ett behandlingshem tar ändå sonens pappa sitt ansvar. Sonen Daniel och Annie får med hjälp av socialtjänsten möjlighet till en bra relation, en relation som blir en livlina för hennes framtid. Annies mamma däremot har ingen insikt i den kamp dottern kämpar för att komma ur sitt beroende. Hon ser hellre sin dotter som en vän att dricka med än som sitt barnbarns nyktra mamma. Efter behandlingstiden går hon in i ett förhållande som hon tror är hennes framtid, men hon får utstå både slag och respektlöst skändande innan hon har modet att bryta sig loss.

Som barn är hennes outvecklade konsekvenstänk förståeligt, men som intelligent vuxen får hennes relation till orsak-verkan återkommande negativa konsekvenser. Annie ser alltid framåt men hennes drivkraft leder henne oftast fel. De perioder hon är fri från droger vänder hon sitt missbruk mot kost, träning och kroppsfixering. Här finns ändå en livsbejakelse och en framtidstro, djupt i det mörka. Där hon som vuxen inte har ett stöd av sin familj, finns ändå ett samhälle med personer som ser hennes behov och som hjälper henne med behandling och positiv respons. 

Ett händelserikt liv behöver ta plats i en bok. Ändå ser jag det som att handlingen vunnit på att kortas ner lite. Vad som är verklighet och vad som är fiktion vet bara författaren, men både glädje och sorg förmedlas på ett trovärdigt sätt. Annies liv berör mig djupt och det är svårt att återge den känsla jag känner. Jag är uppvuxen i en familj där alkohol aldrig fick stor plats och kan bara ana hur det är att leva med berusade föräldrar. Hjälpen utifrån är inte stor i hennes  liv och precis som Annie, lever fortfarande allt för många barn och vuxna i i missbrukets kaos och förnedring.

Flickan i cirkuskläderna är en viktig berättelse om att ett nytt hopp alltid är möjligt - men det kräver styrka att genomföra en förändring.

Vad står då titel "Flickan med cirkuskläderna" för?  Om
Den frågan låter jag stå öppen för den som läser boken.

Förlag: Lava Förlag

(null)

Flickan i cirkuskläderna
Författare: Anneli Luoto
ISBN: 9789181010107
Utgivningsdatum: 2024-09-16