Älskade Betty av Katarina Widholm

Nu är det äntligen dags att avsluta min relation med en mycket kär vän. Första gången jag möter Betty är hon 17 år och har precis rest från Hudiksvall för att arbeta hos doktorsfamiljen Molander på Jungfrugatan i den stora huvudstaden. Året är 1937 och livet ligger som ett oskrivet blad framför den unga hälsingeflickan. Hennes innersta livsdrömmar känner bara Betty till, men ett möte på tåget och ett långt krig kommer att styra hennes framtid. En framtid i både glädje och sorg och där barnen, bokhandeln och hennes stora intresse för god mat blir viktiga och värdefulla riktlinjer i hennes livskompass.

I seriens fjärde och avslutande del har året blivit 1955 och Betty arbetar vidare med sin bokhandel och sitt tryckeri. Sonen Anders sörjer sin pappa, men Bettys skuldkänslor blir ett hinder. Hon har svårt att prata om Olof och sonen får inte det stöd han behöver. Martina har utvecklats till en ung vacker kvinna med stora planer inom musiken. Åren går och Betty reder sig som ensamstående mamma, men bokhandelns siffror pekar nedåt och tillsammans med den anställde Torkel Östlund försöker hon hitta nya inkomstkällor som försäljning av studiematerial och tryckta receptkort.

Martinas musikaliska talanger för henne ut i välden. Under Martin Fischers beskydd får hon möjlighet att sjunga i Italien. Betty som har fullt upp med att sköta allt hemmavid tar ändå beslutet att följa med sin dotter. Nu blir saker inte alltid som planerat och även om Betty innerst inne fortfande är den "duktiga flicka"  hon alltid varit så vill livet annorlunda ibland.

Där i Venedig - hennes drömmars stad tvingas hon ta tag i sitt förflutna, lyfta förträngda känslor och ta ett stort och avgörande livsbeslut.

Jag tycker att Katarina Widholm lyckats förmedla miljöer, karaktärer och kläder på ett målande och tidsenligt sätt under hela serien. Språket är välskrivet och relevant för den tid som handlingen utspelar sig i. Det dyker upp ord, musik, maträtter och andra referenser till de år böckerna utspelar sig i vilket ger berättelsen extra liv. Betty och flera av hennes vänner blir till förebilder i en tid när många män anser att kvinnors plats är i hemmet.

Jag reagerade lite extra när jag läste om den varma sommaren 1955. Jag tog mitt livs första andetag den sommaren. Vet inte hur många gånger jag hört om mammas lite drastiska metod för att få mig att komma ut, när högt blodtryck och äggvita i urinen varnade för havandeskapsförgiftning. En het dag i slutet av juli skumpade hon runt på min morbrors moped och det gav resultat. Allt gick bra och sommaren 1955 går till historien som en mycket varm och torr sommar och en omskakade början i mitt liv..

Så här skrev jag i min recension av seriens tredje bok, Kärste Vänner och den får bli mitt farväl till en kär vän, Älskade Betty. 

 "Vår relation är lite komplicerad för hennes nyanser av känslor är fler än jag har ord för. Hon är en kvinnlig förkämpe som det är enkelt att tycka om men som inte alltid är lätt att identifiera sig med. Hennes handlingar kommer från hjärtat, men nte alltid så relevanta. Katarina Widholm har på ett skickligt sätt skapat en genuin personlighet, en kraftfull och samtidigt svag medmänniska som också ger ambivalens och förvirring hos mig som läsare. Det är precis det här svårgripbara men ändå vardagliga och mänskliga som jag älskar hos en boks huvudperson. En litterär upplevelse som dröjer sig kvar."

Katarina Widholms serien om Betty är verkligen en litterär upplevelse som dröjer kvar och jag hade gärna följt Betty vidare i livet. Ändå tror jag att författaren gjort ett bra val som nu avslutar serien med en Betty "mitt i livet". Jag har hört Katarina säga någon gång att hon inte tänker låta karaktären gå förbi sin författares ålder och med det sagt så lämnar hon öppna frågor om Bettys fortsatta liv och skapar en speciell magi.

Jag har tidigare skrivit ett sammanfattande inlägg om seriens tre första böcker. Räkna hjärtslag, Värma händer och Käraste Vänner. Böckerna om Betty 

Mer om boken, författaren och min recension hittar du hos Vängåvans Bokhandel.

(null) 

Tack! Katarina Widholm och Historika Media för att ni förmedlade den här vänskapen. 

Älskade Betty
Författare:
 Katarina Widholm
ISBN: 9789180505727
Utgivningsdatum:  2024-09-16
Förlag: Historiska Media

"Katarina Widholm är född 1961 i Hälsingland. Efter en tid i Stockholm och utomlands har hon återvänt och är nu bosatt i Hudiksvall och Hassela. Hon arbetar numera som författare på heltid." (historiskamedia.se)