Under huden blöder jag av Jennie Nilsson

"Jag har inte sovit många timmar i natt och när jag inte kan sova blir jag så skör, varje liten rörelse gör ont. Huden är öm, som vid feber, och jag känner mig helt skyddslös."

I Jennie Nilssons debutbok Under huden blöder jag får vi följa Hannas liv från sex år och upp i vuxen ålder. Familjens splittring och mormoderns psykiska ohälsa påverkar henne på många sätt och hon upplever extrema känslor som pendlar mellan glädje och sorg. Hennes självuppfattning är låg och rädslan att bli lämnad ligger som en svart mantel över hela hennes uppväxt. Under ungdomstiden kan spriten dämpa de värsta känslorna men ångesten, overklighetskänslorna och den instabila personligheten följer henne upp i vuxen ålder. 

Hanna träffar Jonas och tillsammans får de barnen Saga och Molly. Jonas är en förstående och trygg del av hennes liv men kampen att hantera svårigheter och känslosvängningar tar energi. Hos psykologen Helena får hon möjlighet att sätta ord på sina känslor men Hannas låga självkänsla och rädslan att Helena överger henne blir till en dilemma även här. Sakta börjar tankarna på en diagnos ta form och med psykoligens hjälp faller många bitar på plats när hon inser att diagnosen EIPS stämmer in på henne. 

Den första tiden med en diagnos blir kaotisk för Hanna. Vem är hon?  Ångesten, känslostormarna och rädslan styr henne. Hon ser tillbaka på sin barndom och händelser som dröjt sig kvar. Hennes sökande bakåt i tiden leder sakta fram till svar på familjehemligheter som under åren dolts av hennes familj. 

Det är ett mycket viktigt ämne som Jennie Nilson tar upp. Med sin bok vill hon bidra med att bredda bilden av personer med diagnosen EIPS (emotionellt instabilt personlighets- syndrom) eller borderline som är det som är mest bekant för mig och säkert för många fler. Det är precis det här med att bredda som jag tagit fasta på. I mitt yrkesliv arbetade jag i över 20 år på en arbetsplats där jag träffade ett stort antal barn och ungdomar med olika diagnoser. Det första jag lärde mig när jag började arbeta där var att se personen och inte diagnosen. Ibland finns flera diagnoser samtidigt och även om de är exakt lika så har alla personliga styrkor och egenskaper som gör varje person unik. 

Att få en diagnos har oftast ett värde. Ökad kunskap skapar självinsikt och förståelse för den som får diagnosen, för anhöriga och också för nätverket kring personen. Bemötande och förståelse är viktigt för att kunna sätta ett värde på sig själv. Framför allt från sin familj, men också i skolan, på en arbetsplats och i andra sociala sammanhang. Oavsett, med eller utan någon diagnos så har vi alla olika livssituationer och ingen av oss vill möta fördömande förhållningssätt från någon i vår omgivning. Berättelsen om Hanna synliggör vikten av den förståelse och medkännandet som behövs för alla som har svårt att hantera sina känslor.

Bokens Hanna visar hur det är att leva i en väld som ofta är svart eller vit och den ångest det skapar. Trots att jag lever i en väld med mer gråzoner kan jag ändå känna igen delar av Hannas rädsla som barn. Inte rädslan att bli lämnad, men rädslan för alla faror som lurade utanför den trygghet jag hade hos de mina. Att läsa om andras livssituationer kan ge värdefull kunskap och personliga insikter. När min dotter fick en sjukdomsdiagnos vid 17-års ålder sökte vi böcker om ungdomar med samma sjukdom men hittade inga. Att läsa om hur andra tacklar en liknande situation hade hjälpt både mig och min dotter just då.

Det här är Jennie Nilssons debut och en mycket läsvärd bok. Det är inte alltid enkelt att väva in ett budskap i en text som känslomässigt berör och engagerar, det behövs en balans i en historia som berättas i romanform. Jennie Nilsson har med lagomt antal sidor skrivit en trovärdig och välskriven berättelse. Jag tycker om hennes språkliga stil och hoppas få läsa fler böcker framöver.

När jag läste den här boken tänkte jag på några ord från Katherine Mays bok Övervintring som handlar om hur vi bemästrar det som kallas livet.

"Jag vet att jag måste gå rakt igenom mörkret. Steg för steg tills jag kommer ut på andra sidan"

"Jennie Nilsson (f.1985) arbetar som analytiker och är bosatt i Sundsvall med man och två barn. Hon fick diagnosen emotionellt instabilt personlighetssyndrom (EIPS) i 35-årsåldern, efter att i många år försökt förstå sig själv och sina svårigheter. Under huden blöder jag är hennes debutroman." (text från boken)

"Emotionellt instabilt personlighetssyndrom innebär att du hanterar starka känslor på ett sätt som kan bli skadligt för dig själv./…/Emotionellt instabilt personlighetssyndrom kallas även för borderline personlighetssyndrom." (1177.se)

I dag 18 december finns två intresssanta reportage i Sundsvall Tidning, en om diagnosen borderline och en om Jennie Nilsson och boken Undersöka huden blöder jag. Skrivna av Elin Wrethov och Susanne Holmlund.

Under huden blöder jag
Författare: Jennie Nilsson
ISBN: 9789189888197
Utgivningsdatum: 2024-10-10
Förlag: Vulkan