Det har kommit ett brev av Karin Härjegård

Karin Härjegårds bok Kallbaderskan i fjällen utsågs till Årets feelgood 2022. För mig var den en bra feelgood, men inte mer. Serien fortsatte sedan med Sömmerskan och friheten och Pianisten vid fjällsjön. För varje ny bok som kom blev jag mer och mer intresserad av att följa Helena och hennes vän Sonja som båda bosatt sig i de vackra Härjedalsfjällen. Nu väntar jag på den fjärde delen Dottern och vårfloden som kommer i mars nästa år.

I vårast läste jag på författarens hemsida att hennes tidigare historiska romaner skulle bli ljudböcker. Jag började den här veckan med att lyssna på Det har kommit ett brev. Tanken var att boken skulle bli veckans promenadljudbok, men den blev också till några kvällars sträcklyssning i fåtöljen. 

"Men det är ju lördagskväll. Inte kan du sitta hemma ensam en lördagskväll. Du måste ha lite roligt någon gång!"/…./Akta så du inte blir en gammal nucka.

Nygårdens Margareta satt gärna hemma. Hon var inte ensam, hon hade far, mor och sin älskade vävstol. Pojkar brydde hon sig inte om för den hon ville ha hade emigrerat till Amerika och hon hade inte hört av honom på många år.

En dag kom ett brev som vände upp och ner på Margaretas liv. Barndomsvännen på andra sidan Atlanten ville gifta sig med henne och hon tog det stora beslutet att år 1902 lämna Jämtland och resa över till det "förlovade landet". Livet i hennes nya hemland blev till både glädje och sorg. Glädjen att väva tog hon med sig och i livets svåraste stunder kunde vävstolens dunkande lindra både hemlängtan och ångest.

Margareta Olofsdotter Bergman fick sex barn och byggde tillsammans med maken John upp en väl fungerande farm, men hon blev också en yrkeskvinna som gjorde karriär. Hon lämnade ofta familjen med mannens erkännande för att föreläsa och undervisa i vävning. Hennes vävnader och hennes namn blev kända över stora delar av världen. Trots utmärkelser och priser hade man och barn på gården i Breidablick utanför Seattle en stor plats i hennes hjärta. Kärleken till Sveriges och landskapet Jämtland fanns alltid kvar och drömmen om att resa hem och besöka de sina fanns alltid med.

Det är oundvikligt att känna författarens närvaro i en bok av Karin Härjegård. Ödmjukhet och empati löper som en röd tråd genom handlingen. Här känns tydligt hennes egen kärlek till den jämtländska bygden. Den här boken berör mig speciellt eftersom jag under en period i mitt liv hittade det lugn och den tröst jag då behövde vid vävstolen. Jag blev aldrig någon konstväverska men när jag lägger mina mattor på nytorkade golv kan jag fortfarande känna glädjen i att välja trasor, sätta ihop färger och känna slagbommens lugnande dunk.

Karin Härjegård lyfter här en intressant kvinnohistoria. Den verkliga Margareta Olofsdotter gift Begman föddes 1872 i Röröns socken, Jämtland och utvandrade 30 år senare till USA. Hon designade två vävstolar, en hopfällbar och en golvvävstol. Mannen John Bergman och deras son Arthur byggde vävstolarna hemma i Breidablick i Poulsbo. Den vävteknik hon utvecklade kallas Margaret Bergmantekniken. Hon dog hemma på gården 1948 *. Alla trasmattor, bonader och vävnader som pryder golv och väggar är en historieberättare, ett kulturarv och ett konstnärligt uttryck. Allt trasklippande och vävande som kvinnor och säkert några män också sysslat med under generationer tillbaka är konsthistoria. Mattor var till för att värma kalla golv men de gav också gamla tyger och trasiga kläder ett nytt liv.

Flera av mina släktingar åkte till Amerika under samma tid som Nygårdens Margaret. Några kom tillbaka men ett flertal blev också kvar. Genom Facebook och min brorsons släktforskning vet jag i dag en del om hur det blev för dem som stannade kvar, men jag var för ung för ställa frågor så många livshistorier har mina äldre släktingar tagit med sig i sina gravar.

Det har kommit ett brev är en feelgood precis som jag vill att den ska vara. Nu ser jag fram emot att lyssna på de andra böckerna i serien Kvinnorna och historien som heter Drottningen af Åre och Den där elden inom. Men först blir det en djupdykning i den fysiska bokhögen.

"I Karin Härjegårds böcker vävs både enkla och svåra existentiella frågor in och bildar en väv av tankar kring vad som är meningen med livet. Författarens yrkesroll som präst känns tydligt märkbar för trots de stora frågorna så finns det ett lugn, en tröst och en drivande kraft i den välformulerade texten." Basilica, blogg" 

Det här är ett citat  ur min recension av Sömmerskan och friheten och den passar mycket bra in även på den här boken.

Karin Härjegård bor i Duved, Hon skriver sångtexter, noveller, poesi och psalmer och sysslar med berättande och musik. På halvtid är hon fjällpräst i Svenska kyrkan, Åre. (Karin Harjegard.se)

 

Alla Karin Härjegård böcker finns nu som ljud- och e-böcker.

Ljudbok: Det har kommit ett brev
Utgivningsdatum: 11 juli 2024
Förlag: Printz
Förlagans ISBN: 9789198435412
Ljudboksuppläsare: Anna Maria Käll

 * Wikipedia