Mina bönbrödsfavoriter - stekpannebröd, våfflor och focaccia med lingon och rosmarin
Jag får ofta frågor om bönbröd. En del tycker absolut inte om det, men många tycker att det är ett bra alternativ till bröd bakat på vetemjöl. Jag har gjort ett flertal inlägg om bönbröd men de är oftast mer abstrakta tips än konkreta recept. Förra vecka fick jag frågan om mer utförliga recep så jag ska försöka förtydliga mig mer.
I dag börjar jag med tre av mina favoriter, Bönbröd i stekpanna, Våfflor och en Focaccia med lingon och rosmarin.
Bönbröd i stekpanna.
Av en sats grund Matbröd kavlar jag ut 8 runda kakor ( ja, så runda jag kan 😊). Avslutar med kruskavel, men det är inte ett måste, Jag använder rikligt med mjöl av mixat havregryn till utbakningen.
Gräddar sedan kakorna i en stekpanna tills de fått fin färg. Genom att använda 2 stekpannor kan jag låta dem ligga en stund extra på svag värme för att bli torra och få rätt konsistens. De får sedan kallna på ett bakgaller.
Vill du göra det glutenfritt så använd glutenfritt havregryn, maizenamjöl eller Tapiokamjöl (cassavamjöl) till utbakningen.
Mjukost och vindruvor som ger lite sötma passar bra till eftermiddagskaffet. Ost med skivat päron eller lättsötad marmelad ger också den där kombinationen av sött och salt som jag tycker om. Runda frallor blir lite svampiga i konsistensen, jag tycker att det här tunna brödet är godast. Det här är mina absoluta favoritbönbröd.
Matbröd grundrecept
1 paket stora vita bönor ca 280 g avrunna bönor
2 tsk bakpulver
2 msk äppelcidervinäger
2,5 msk fiberhusk
3 ägg
Lite salt
Brödkryddor eller örter för den som vill
Våfflor
1 paket stora vita bönor ca 280 g avrunna bönor.
2 tsk bakpulver
2 msk äppelcidervinäger
2,5 msk fiberhusk
3 ägg
Lite salt
Allt blandas med mixer eller i matberedare
Smörj järnet med olja eller smör och grädda till fin färg och toppa med något du tycker om.
Tillägg antal: Efter en god våffelmiddag på vår soliga altan. Jag gjorde fem våfflor men för att få exakt hela och fyllda så blir det nog bra med fyra. Åtminstone i mitt dubbeljärn.
Bönfocaccia med lingon och rosmarin
1 paket stora vita bönor ca 280 g avrunna
2 tsk bakpulver
2 msk äppelcidervinäger
2,5 msk fiberhusk
3 ägg
Lite salt
2 tsk mortlar torkad rosmarin (mer eller mindre efter smak)
Lingon (färska eller frysta)
Olivolja
Lite flingsalt
Mixa med stavmixer eller kör i en matberedare. Vänta en stund så att brödet får svälla lite.
Lägg i en avlång smord form och platta till
Gör några små hål med ett finger jämt över degen.
Häll i olivolja och lägg på hackad färsk rosmarin (eller torkad)
Lite flingsalt
Grädda i över/undervärme i 200 ° ca 30 minuter, beroende på form och tjocklek. Dagens bröd gräddades i 35 minuter. Jag tycker om ett tunnare och mer välgräddat bönbröd.
Här blev det 15 mindre bitar.
Grundrecept: Carita Porsetun
Smaksättningen blir lite personlig utifrån smakpreferenser och hur viktväktarprogrammet ser ut.
Vanillinsocker och vaniljpulver ger vaniljsmak på brödet och rivet citronskal kanske passar någon. Rivna morötter i matbrödet fungerar också och mixat havremjöl passar bra till utbakning av matbröd. Har man först testat med originalreceptet så finns
många alternativ att prova sig vidare med sedan.
Brödet går bra att frysa men jag tar fram det i god tid så att det hinner Tina ordentligt. Konsistensen efter snabbtilning i micron passa inte mig.
Jag återkommer med mer bönbröd och då som fikabröd.
Har du tips på någon bra variant så hör gärna av dig.