Kyrkklockor vid älven av Hanna Blixt - en sammanfattning av Leksandssvitens fem böcker

I Kyrkklockor vid älven knyter Hanna Blixt ihop Leksandsviten med ett hjärtevärmande avslut. Livsdrömmar behöver inte vara storslagna eller äventyrliga men nyfikenhet på livet ger möjligheter till förverkligande av det vi innerst inne önskar oss.

Ensam är stark men tillsamman är alla starkare.

Jag har här gjort en överblick av seriens fem böcker.
Tycker du om feelgood och inte läst de här böckerna så gör det!

Glasveranda med sjöutsikt är den första delen som kom ut i september 2020. Nora har sina rötter i Dalarna, men bor i Stockholm tillsammans med pojkvännen Jonas. När Jonas sviker henne lämnar hon hastigt lägenheten och tar tåget till Leksand där hennes vän Vega bor. Efter att hon sansat sig från det smärtsamma avslutet av sitt förhållande, tar hon ett deltidsjobb på orten och hyr en liten timmerstuga med glasveranda och utsikt över sjön. Där planerar hon för en framtid utan män för att undvika att bli sårad igen. Det finns få platser utan män, så redan när Nora flyttar in i timmerstugan dyker Viktor upp och erbjuder henne hjälp med att bära tunga flyttkartonger. Det visar sig att han bor i det grannhus som Nora sett lite snett på och bedömt som ett skrytbygge.

Parallellt med Noras kärleksflykt får vi följa författaren Claes. Han har skrivit ett flertal böcker, men börjar nu få svårt att tillfredsställa sina läsares intressen och behöver ny näring till sitt skrivande. Vid en boksignering möter han Torsten, en lätt dement man som har en intressant livshistoria att berätta för Claes. Torstens berättelse visar sig ha en stor betydelse även för Nora och sakta flätas deras liv samman till ett riktigt bra feelgoodslut.

 

Året därpå kom Galleriet vid vattnet som en fristående uppföljare. Nora planerar nu för att öppna ett galleri i ett hus som Viktor byggt i Tällberg. I galleriet skall hon sälja återvunna saker och hennes önskan är att kunna öppna innan midsommar. Planerna visar sig inte vara så enkla att genomföra och när hon börjar köpa in gamla saker till galleriet hittar hon en tavla och ett gammalt brev som väcker hennes intresse.

Men hjälp av tre sjuttioåriga volontärer inlånade från en för tillfället stängd second hand-butik i samhället, går hon till handling. Alla har stark drivkraft men reglerna som skall följas och tillstånden som behövs är många och kryptiska. Eftersom Nora är helt inställd på att kunna öppna sitt galleri till midsommar är tiden knapp och arbetsbördan blir stor.

Även i den här delen får vi följa en parallell historia från 60-talet. Nils och hans familj har flyttat till Insjön där pappan fått ett nytt arbete. Hans förhållande till brodern Sven tar mycket av hans krafter och handlar inte bara om ett bråk bröder emellan. Osämjan ligger djupare än så eftersom Sven inte alltid håller sig på rätt sida om lagen. Han har också alltid visat en fysiskt och psykiskt starkare sida är sin bror. En dag ser Nils ett vykort med en kulla i folkdräkt och blir djupt förälskad och plötsligt får hans liv en ny mening.

"Det var något med känslan i bilden – formen, tonen, ljuset – solens strålar i den unga kvinnans ansikte som trollband honom"

Som i den första delen Glasveranda med sjöutsikt knyts även här trådarna samman till ett lyckligt slut, så lyckligt att jag faktiskt kände en liten tår i ögat.    

 

I den tredje delen Balkong med havsutsikt är Nora nygift, bokar en kryssning och reser på bröllopsresa. De har bjudit med vännerna Vega och Kim, men tyvärr verkar deras förhållande allt annat än stabilt. Resan blir inte riktigt som Nora tänkt sig och när det blir problem i galleriet hemma i Tällberg överväger hon att resa hem.

Precis som i de två tidigare böckerna får vi följa ytterligare en historia där dåtid och nutid länkas samman. Den här gången är det Anders från Insjön i Dalarna som tar beslutet att resa över till Amerika. Hemma i byn förföljs han av otur och hans lilla familj saknar mat på bordet. Med ebb i kassan träffar han Mats som tipsar honom om att jobba sig över det stora havet. Med lite tur får de båda anställning med att skyffla kol på det nybyggda fartyget Titanic. På båten får de äta sig mätta men arbetet är slitsamt och resan får ett helt annat slut än de förväntat sig.

Samma dag som jag började läsa den här boken, öppnade Titanic The Exhibition här i Sundsvall. En mycket intressant utställning som jag senare besökte. 

 

Bok nummer fyra heter Lusthuset vid tjärnen och är en nystart i Leksandssviten. Den kan precis som de tidigare böckerna läsas helt fristående. Det finns vissa röda trådar som leder tillbaka till seriens första böcker med huvudkaraktären Nora och visst ger de en viss bonus för den som läst böckerna, men inget av vikt för handlingen.

Hilma arbetar på en PR-byrå men när arbetsuppgifterna blir fler och fler säger hon upp sig. Hon har en längtan att komma bort från storstan och svarar på en annons om ett arbete i Dalarna och hyr sedan också ett boende i samma by. Hon kan inte riktigt förklara sin spontanitet, men någonting med bilden i annonsen lockade henne. Hon ville uppleva det lilla lusthuset vid tjärnen och att servera kaffe borde inte kräva någon större yrkeserfarenhet. Här möter Hilma landsbygdens lugn och människor som bryr sig om varandra. Två parallella berättelser i nutid och dåtid leder handlingen fram till ett sammanflätat slut. Det är inte alltid så lätt att hitta sin plats i livet men i Lusthuset vid tjärnen finns det som Hilma saknat och så väl behöver. Vänskap, tillhörighet och kärlek.

 

I början av maj kom nu den femte och avslutande delen. I Kyrkklockor vid älven får vi fortsätta följa Hilma och hennes arbete i lusthuset vid tjärnen. Hilmas kontakt med familjen har tidigare inte fungerat så bra. När nu hennes syster Juni söker arbete i Lusthusets café och brodern Sebastian rekognoserar inför Vasaloppet får de en ny möjlighet att återskapa en bra syskonrelation. Men när ytterligare familjemedlemmar dyker upp så anar Hilma att någonting inte står rätt till.

Det sjuder av aktiviteter i och kring Lusthuset. Maggie planerar för bröllop och Hilma hjälper till. Juni förnyar menyn på caféet med grekisk mat och köper en gammal fäbod. Hilmas pojkvän Joel har sina egna funderingar och hans bror Anton tillbringar mer och mer tid på fäbodvallen. I en parallell berättelse får vi också följa en ung dalkulla som söker efter äventyret i 1970-talets Spanien. Ett äventyr som får ett helt annat slut än det hon hoppas på.

Personligen tycker jag fortfarande mest om den andra delen Glasveranda med sjöutsikt som är en historia som tar en tragisk riktning i folkspelsanda. Där finns en hembygdskänsla med landskapsdräkt, näverlur och dans på logen. För mig som kommit upp lite i åren är det nostalgi och jag blev påmind om 60–70 talets bokläsande av böcker som Driverdagg faller regn av Margit Söderholm och böckerna om Kerstin på Hällebäck av Sigge Stark (Signe Björnberg).

 

I de här fem böckerna bjuder Hanna Blixt på både sorg, glädje och kärlek. Sympatiska personligheter och fina miljöbeskrivningar blir till en varm och känslosam berättelse. Nora och de tre inlånade volontärerna finns med genom hela sviten och som berättelsens kuliss ligger Siljan och Dalarnas vackra miljöer. Jag upplever några av böckerna lite väl förutsägbara och sockersöta för att ingå i mitt vanliga val av feelgood men som så många andra lockas jag till att läsa böcker om landsbygdsromantik, cafémys, fina bakverk, god mat och välkända miljöer.

Leksanssviten är ett bra avbrott mellan alla kriminalromaner som jag läser. Lättlästa böcker med ett bra språk som ger måbrakänsla. 

(null)


Kyrkklockor vid älven
Författare: Hanna Blixt
ISBN: 9789180066495
Del 5 i Leksandssviten
Utgivningsdatum: 2024-05-07
Förlag: Bazar Förlag

Lusthuset vid tjärnen
Författare: Hanna Blixt
ISBN: 9789180065252
Del 4 i Leksandssviten
Utgivningsdatum: 2023-10-05
Förlag: Bazar Förlag

Balkong md havsutsikt

Författare: Hanna Blixt
ISBN: 9789177896586
Del 3 i Leksandssviten
Utgivningsdatum: 2022-05-16
Förlag: Historiska Media

Galleriet vid vattnet
Författare: Hanna Blixt
ISBN: 9789177899952
Del 2 i Leksandssviten
Utgivningsdatum: 2022-05-16
Förlag: Historiska Media

Glasveranda med sjöutsikt
Författare: Hanna Blixt
ISBN: 9789177896333
Del 1 i Leksandssviten
Utgivningsdatum: 2021-08-19
Förlag: Historiska Media

De tre första böckerna gavs ut av Historiska Media och de två senaste av Bazar Förlag.  Hanna Blixt skriver också böcker för barn och ungdomar. Under många år arbetade hon med kommunikation och marknadsföring med sedan 2017 är hon författare på heltid.