Korpen av Lina Bengtsdotter

Lina Bengtsdotters böcker om kriminalinspektör Charlie Lager har en stor plats i mitt hjärta. Charlie Lager är en speciell personlighet och hon har en hel del demoner som hon dras med efter en mycket jobbig barndom. Efter Annabelle, Francesca och Beatrice som alla är kriminalromaner kom spänningsromanen Lågorna. En berättelse som är någonting helt annat än den tidigare trilogin. De trasiga familjeförhållandena finns kvar, men jag trodde då att författaren breddade sitt skrivande och var på väg bort från deckargengren. 

Så fel jag hade. Lina Bengtsdotter är nu tillbaka med ännu en kriminalroman Korpen och en ny huvudkaraktär. Polisen Sakka Pienne dras med liknande demoner från sin barndom som Charlie Lager och boken visar att oavsett om vi bor i Götaland, Norrbotten eller i Stockholms finaste kvarter så är pengar, lögner, sprit, droger och psykisk ohälsa en del av samhällets vardag.

Den unga nyblivna mamman Abigail blir ihjälskjuten i sitt hem. Hon bor med maken Gustav Fender och sonen Carl i en vacker villa i Djursholm. Hennes klassresa har fört henne bort från sina djupt religiösa föräldrar hemma i Jakobsberg. Samma kväll som mordet sker befinner sig Gustav och barnflickan på Villa Pauli, en privat countryklubb några kvarter bort.

Kriminalinspektör Sakka Pienni kallas till huset och tillsammans med sin kollega Eddie börjar hon en utredning som sakta växer och blir allt mer komplicerad. Gustavs tidigare son Leo har aldrig haft någon bra relation med sin far och nu går han på samma internatskola som pappan tidigare gått på. Det visar sig också att Gustav är en av skolans ekonomiske välgörare. Leos mamma är psykiskt sjuk men vid sina permissioner bor hon tillsammans med sin mamma som också har ansvar för sonen Leo. Abigails föräldrar visar sig dölja en hel del för polisen och anser att allt som rör deras familj står mellan dem och Gud.

Sakkas sambo Filip vill ha barn men hennes sjukdomsbild och tragiska barndomsminnen från livet i landets norra del förföljer henne. Hon vågar inte föra sina genetiska arv vidare till ett litet barn. Det här blir till en spricka i deras förhållande och Sakkas grubblande tär på både henne och Filip.

Ibland kan det vara lättare att få förlåtelse än tillåtelse och Sakkas impulsstyrda hjärna driver henne ut på privata spaningar som inte alltid uppskattas av hennes chef. Spaningarna leder inte alltid åt det håll hon tänkt sig, men de ger ändå glimtar av händelser som hon bit för bit kan foga samman till en tragisk sanning.

"Vill du gissa gåtan, gå en natt i skogen." 

Lina Bengtsdotter är en duktig berättare och bygger här upp en kriminalhistoria som fångar mig helt. I nutid och dåtid tar parallella berättelser form till en spännande helhet med ett mycket överraskande avslut. Jag tyckte mycket om hennes tidigare karaktär Charlie Lager och hoppas att min relation till Sakka Pienne också skall växa sig starkare i seriens fortsättning. Än har hon för många dolda hemligheter för att jag ska kunna ta henne helt till mitt hjärta. Ett förtroende som Lina Bengtsdotter här skickligt börjat bygga upp genom att låta mig ta del av Sakkas yttre och inre resa. Hemligheter som i den här första delen bara kan anas i en dold bakgrund som riskerar att ödelägga inte bara hennes privata liv utan också hennes yrkesliv.

Lina Bengtsdotter har ett samiskt arv på sin fars sida och det har gett henne inspirationen till karaktären Sakka Pienni. Seriens första bok gjorde mig inte besviken och jag väntar redan nu på att få läsa vidare om när Sápmi möter den stora staden där andra samhällsregler styr än naturens egna lagar.

Lina Bengtsdotter står stadigt kvar som en av mina favoritförfattare. 

(null)

Tack Lina Bengtsdotter och Bookmark Förlag för en riktig bladvändare.
 
(null)
 
Korpen
Författare: Lina Bengtsdotter
ISBN: 9789189820234
Utgivningsdatum: 2024-05-14 

Förlag: Bookmark Förlag

"Lina Bengtsdotter debuterade 2017 med Annabelle, som tilldelades Crimetime Specsavers Award för bästa deckardebut. Rättigheterna till boken såldes till över tjugo länder. Uppföljarna i Charlie Lager-serien – Francesca och Beatrice– fick också ett mycket fint mottagande. Samtliga böcker utspelar sig i Gullspång, där Lina Bengtsdotter växte upp. 2022 släpptes den fristående spänningsromanen Lågorna. Vid sidan av författarskapet arbetar Lina Bengtsdotter även som lärare i svenska och psykologi." (Bookmark Förlag)

Recensionen finns också hos Vängåvans Bokhandel.