Käraste Lena av Ninni Schulman

Jag läste aldrig Ninni Schulmans böcker i Hagforsserien, men när den första kriminalromanen från Dalarna kom ut var jag med direkt. Som vi lekete gav mersmak och för en tid sedan kom den andra delen i Siljanserien. 

 I Käraste Lena får vi fortsätta följa polisen Ingrid Volt. Under våren 1983 blev hon frisläppt från Hinseberg och försöker fortfarande att skapa sig ett liv på landsbygden i Dalarna. Hennes dotter är placerad i fosterhem och mannen hon tidigare levt med är allt annat än pålitlig. För att slippa gå arbetslös startade Ingrid upp ett företag och erbjöd tjänster som Siljans Spaningsbyrå. Fallet Mattias blev hennes första och enda för kort därefter tar hon beslutet att lägga ner företaget och började arbeta deltid på Mora hotell.

Lena är änka och lever kvar på makens familjegård. Där finns också hans bröder och deras familjer. Hon arbetar på ortens livsmedelsbutik, har några få vänner men känner sig ofta ensam. Genom en kontaktannons möter hon en man som ger livet mening. En skohandlare från Stockholm som bjuder på fina middagar och öppnar upp hennes ensamma hjärta.

Någonting går ändå fel och Lena hittas död, hängande i sin egen takkrona. Polisen ser det som ännu ett tragiskt självmord, något som Lenas föräldrar inte vill acceptera. I desperation söker de upp Ingrid och ber Siljans Spaningsbyrå ta upp fallet. Vid sidan av sitt arbete på hotellet återupptar Ingrid sitt detektivarbete och söker sig bakåt i Lenas liv för att förstå vad som verkligen hänt.

Ingrid lever själv i ett personligt kaos där hon sakta försöker återskapa sin relation till dottern Anna och samtidig hålla sig gömd för Annas hatiske och manipulative pappan Kjell.

Ninni Shulmans böcker är starka och berörande. Hon är en skicklig berättare som med ett enkelt språk växlar i tid inom samma decennium. Hon tar upp mänskliga beteenden och visar på hur snabbt sårbara relationer kan utvecklas. Förälskelse och kärlek kan vara förlösande, men det är också lätt att bakbindas och ledas ut på svaga isar och mörka vatten. Den som möter manipulation och hat går hellre aldrig säker. 

Det är en konst att skapa en bra kombination mellan en spännande kriminalhistoria och ett komplicerat privatliv. Ett arbete som Ninni Schulman lyckas väldigt bra med. Det är inte lika många målande miljöbeskrivningar i den här delen som i den förra, men det är en trovärdig berättelse som tar upp ämnen som är lika aktuella i dag som på 80-talet. För oss som var med på den tiden är det lätt att leva sig in i hur tillgänglighet och information såg ut med hemtelefoner, svarare och telefonkataloger. Vi kan höra den tidens musik i freestylens högtalare och förstå svårigheten med att hitta fakta utan internets sökmotorer.

Den här serien vill jag fortsätta följa.

(null) 

Käraste Lena
Författare:
 Ninni Schulman
ISBN: 9789180060318
Utgivningsdatum:  2024-04-16
Förlag: Bazar Förlag