Grön ärtdressing - ett sätt att låta bönor förändra sitt liv

Örtdressings är inte ovanligt, men jag tror inte att det är lika vanligt med ärtdressing.

Jag anar att färger framkallar någon form av reaktion hos oss alla. Färger har också betydelse för lusten till att äta och är med sina antioxidanter hälsosam mat för både vardag och fest. 

Varje vår och försommar när jag ser hur färgstarka primörer och spräda grönsaker dyker upp i butikerna känner jag en ökad lust att prova nya spännande recept i takt med att dagens soltimmar blir allt fler. 

Gröna ärtor har en vårlig färg och tillhör baljväxterna. Bönor, ärter och linser är också unika eftersom de kan placeras in i alla tre delarna i tallriksmodellen.

Birgitta Höglunds gröna ärtdressing är verkligen mat med färg och passar bra till fisk, kött och grönsaker. 

"0,5 dl vatten
1 msk flingsalt
2 dl gröna ärtor, frysta
1 dl persilja 
1 dl olivolja, kallpressad
2 msk vit balsamvinäger 

Häll kokande vatten och lite salt över ärtorna, låt stå i 2-3 minuter. Låt rinna av och bland med övriga ingredienser i en matberedare.

Mixa så dressingen blir helt slät. Häll upp på flaska och förvara i kylen. Den håller sig fräsch några dagar men kan tappa lite i färgen."

Receptet har jag tagit från Birgittas hemsida men det finns också på köket.se och i hennes bok Gröna, sköna tillbehör.

Kan du som jag inte använda balsamvinäger så testa med äppelcidervinäger. Den kan bli lite stickigare så minska mängden och smaka av. 

 
Så  här skriver Birgitta om den gröna dressingen:
"Servera ärtdressingen till en riktigt grön sallad på späda blad, gröna linser, tärnat grönt äpple, pumpakärnor, strimlad fänkål och hackad gräslök. Den är också god till en coleslaw, strimla grönkål eller salladskål, krama den med lite salt och blanda med dressingen." /Birgitta Höglund

Jag håller med. En riktigt god dressing. Mjölk-och glutenfri. Mindre olja och mer vatten ger en mindre fet dressing.

 

 
Gröna, sköna tillbehör
Författare:
 Birgitta Höglund
ISBN: 9789188917157
Utgivningsdatum:  2020-03-25
Förlag: Bladh by Bladh