Förtjänst och skicklighet av Monica Nebelius

Förtjänst och skicklighet är Monica Nebelius Lüning debut och en riktigt bra kriminalroman. Jag fortsätter gärna att följa Gabriella och Ingrid i den här Varbergsserien

En natt i juli 2018 går Dante Bäckbom förbi Lilla Träslövs finbageri i Varberg, där blir han vittne till mordet på den välbärgade Dan Wallert. En mycket makaber händelse som gör att han inte berätttar om den för någon. Hans mamma Gabriella är kriminalpolis och arbetet tar upp en stor del av hennes tid. Dantes pappa bor i Sundsvall men kontakten mellan far och son är mycket sporadisk. Ingrid Lööv har precis flyttat hem från Köpenhamn för att arbeta som domare. Hennes pappa som nu är död, var en omtyckt chef för tingsrätten och Ingrid har också gjort sin tjänst som notarie där.

Gabriella blir förundersökningsledare för mordet på Dan Wallert och tillsammans med domaren Ingrid börjar utredningen av fallet. Gabriella och Ingrid har båda styrkor och svagheter i arbetet men också komplicerade privata problem som påverkar dera vardag. Gabriellas son Dante mår psykiskt dåligt och söker hjälp på BUP och Ingrid har under många år levt med en man som psykiskt och fysiskt misshandlat hennes. De arbetar mycket bra tillsammans och genom arbetet och gemensamma luncher börjar de mer och mer lära känna varandra. 

Ingrids och Gabriellas berättarröster för växelvis utredningen mot sitt mål. Förhören blir en tydlig del som tar handlingen framåt på ett trovärdigt sätt. Språket är bra och den ger en intressant och deltagande uppfattning av polisarbetet.

Missbrukaren Liam, Dantes psykiska ohälsa, pojkvännen Jacobs manipulativa beteende och Dan Wallerts relation till sina tre barn är här faktorer som ger berättelsen en helhet men som också känslomässigt berör. En annan faktor som  påverkar mig personligen är karaktären Ingrid Lööv, hon är namne till en nära anhörig och vän som lämnade oss alldeles för tidigt. Varje gång jag hör namnet nämnas så ger det mig minnesbilder.

Vad anspeglar då bokens titel på? Jag sökte mig fram till att arbetssökande inom statliga tjänster anställs på de grunderna. Med förtjänst avses den vana som har förvärvats, vilket i praktiken är antalet anställningsår. Skicklighet är utbildning, tidigare erfarenheter och personliga egenskaper.

Förtjänst och skicklighet har varit mitt sällskap under de senaste dagarnas promenader. Charlotta Jonsson gör en bra ljuduppläsning.

(null) 

Förtjänst och skicklighet
Monica Nebelius Lüning
ISBN: 9789189771536
Utgivningsdatum: 2024-03-07
Förlag: Romanus & Selling

Monica Nebelius Lüning, tidigare domare, debuterar med spänningsromanen "Förtjänts och skicklighet", den första boken i serien Varbergsfallen. (akademibokhandeln.se)