Söndag - teater SOJA - boken om författarparet Martinsson och lite annat smått och gott

Det blev teater den här helgen också. Ingen premiär den här gången utan en avskedsföreställning. Under helgen gör Jan Boholm och Sofia Andersson i Teater SOJA sina två sista framträdanden här i Sundsvall. Med på scenen finns också Jens W Nilsson. Under 20 år har de skrivit originalmanus till 19 pjäser för barn och 8 pjäser för vuxna. Jag har följt Teater SOJA under åren och sett många av deras produktioner.  

Thet Resande Theatersällskapet SOJA Presenterade Det Gripanden Och Synnerligen Äventyrlige Skådespelet:
DAGBOKSBLAD Then förskräcklige jakten på gossen Otto Sarkman gienom Westernorrland.
Anno 1721-1722.

En historielektion med dramatik och humor, där bytet av roller och rekvisita är en stor del av upplevelsen. Om förra veckans teater om Jana Kippo spelades på en avskalad helt vit scen så var den här kulissen mer detaljerad och illusionsskapande. Genom att lägga till en del moderna ord så kopplar de handlingen till dagens it-samhälle, vilket blir både roligt och tänkvärt. Ett smart drag, eftersom föreställningen också spelats för skolelever.

Jag kommer att sakna teater SOJAs föreställningar och önskar dem lycka till framtiden. Vet att de har en  del nya planer framför sig. Malin Berglund har under många år också varit en del i produktionen.

Om ni inte tidigare räknat ut det så står SOJA för de först bokstäverna i Sofia och Jan.

(null)  

Lille H har haft ögoninflammation och varit hemma från förskolan igen. Den här ping-pong effekten är samma dilemma i dag som den var när våra barn var i 1-2 års ålder. Mamma och pappa växlar med att vara hemma och det är ingen brist på sysselsättning. Att följa pappas hemmaarbete är populärt och använder han något verktyg så är det extra intressant och lärorikt. De lektionerna missar aldrig Lille H.

(null) 

Dagens bok är Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd av Ebba Witt-Brattström och är en dubbelbiografi över paret Moa och Harry Martinson. Vem av författarna som hjälpte vem är en  central fråga i boken och den ställer också folklitteratur mot höglitteratur. Författren disputerade 1988 på avhandlingen Moa Martinson: skrift och drift i trettiotalet, efter det har tanken funnits att skriva en bok om både Moa och Harry. Jag återkommer senare med mer om boken.

ISBN: 9789180503877
Utgivningsdatum: 2024-03-04
Förlag: Historiska Media

(null)

Mat och recept har fått stå tillbaka för böcker och recensioner,  men ibland försöker jag ordna till något extra i köket. Kalvsylta med hemgjord rödbetssallad är en enkel favorit. Jag kokar rödbetorna i min crockpot och gör själv inläggningen så lite extra pyssel är det.

(null)

Under våren är det dags för en ny sändning till barnhemmet i Ukraina. Jag försöker just nu få till några nya nallekit.  Vill du var med och skicka en kartong med valfritt innehåll så kostar det 20 kr/kg. Skicka ett e-postmeddelande till basilica@live.se om du bor kring Torpshammar/Sundsvall/Timrå så får du mer information.

(null) 

Det ser ut att bli en mulen dag, så en promenad till affären får räcka som dagens uteaktivitet. Men föst står lunch och Robinson med säsongens första öråd på agendan.

 
Hör gärna av dig om något ur dagens betraktelse väcker några speciella tankar hos dig. 

 
Trevlig söndag!Kommentera här: