Skogen där stjärnorna slocknar av Kristin Harmel

Årets andra bokcirkelbok.

En stor fördel med en bokcirkel är att det blir flera och varierande förslag på böcker och författare, vilket gör att jag då läser böcker som jag annars inte skulle läsa.

Skogen där stjärnorna slocknar av Kristin Harmel är en bok som jag sett i flödet men som inte riktigt lockat mig. Det är någonting med de där kvinnliga ryggtavlorna som ger mig feelgoodvarning. Därmed inte något ont om feelgood men flera av dem är ändå inte de böcker jag prioriterar att läsa.

"Den lilla flickan Yona är bara två år gammal när hon kidnappas från sitt välbärgade hem i Berlin. Hon tvingas växa upp djupt inne i östra Europas skogar, men när hennes kidnappare dör 1941 har Yona blivit vuxen, och nu är hon plötsligt alldeles ensam. Snart stöter hon på en grupp judar som har flytt undan nazisterna, och den sällskapstörstande Yona bestämmer sig för att lära dem allt hon kan om att överleva i skogen. Gruppen kommer varandra allt närmare, men när en nyfunnen vän utsätter Yona för ett fruktansvärt svek flyr hon och hamnar rakt i en by som ockuperats av tyskarna. Och i en chockerande twist vänds med ens hela hennes tillvaro upp och ner." (lavenderlit.com)

Den första delen av boken kändes orealistisk och jag hade svårt att få ihop hur ett barn kan ta till sig så stora kunskaper både språk och allmänbildning från en enda person. Hennes läromästare måste verkligen varit en duktig pedagog med stora kunskaperna i att uppmuntra, utforska och utmana. För att kunna läsa vidare måste jag ändra inställning och lägga det sanningsenliga åt sidan och se handlingen som fiktion.

Det knepet tog mig tillbaka till böcker som Jean M. Auels böcker om Ayla och Edward S. Ellis böcker om Hjortfot. En känsla av att leva med och av naturen, smyga fram på stigar och höra ugglornas lockrop under vårvinterns månljus. Jag läste också på lite om boken och den informationen stärkte mitt fortsatta läsande. Det jag inte visste var att många judar under den här tiden tog sin tillflykt till samma skog och byggde upp hela samhällen. Författaren har också träffat en av gruppernas ledare när hon gjorde sin research. De här gav mig mer substans så fortsättningen av boken läste jag med ett större verkighetssinne.

Boken blev en vattendelare i gruppen. Några hade slutat att läsa, andra hade läst med stort intresse. Flera med mig tyckte att boken var riktigt bra och välskriven, men med många obehagliga inslag. Den ledde in oss på många diskussionen kring uppfostran, inlärning, tillit, känslomässiga relationer och arv. Vi pratade också om alla böcker som skrivs om andra världskriget just nu. Det är naturligtvis viktigt att kriget inte glöms bort, men också viktigt att vi ser vad som händer omkring oss i dag.

Det här var verkligen ingen vanlig feelgood. Desto fler böcker jag läser om andra världskriget, desto djupare bottnar det i mig.  Desto mer jag läser om våld och krig, desto större insikt får jag om hur mycket ondska som funnits och som fortfarande finns där ute……men allt kryper närmre så jag ändrar meningen till;

Desto mer jag läser om våld och krig, desto större insikt får jag om hur mycket ondska som funnits och som fortfarande finns HÄR ute.

(null)

Skogen där stjärnorna slocknar
Författare: Kristin Harmel
ISBN: 9789189306264
Utgivningsdatum: 2022-02-25
Översättare: Cecilia Falk
Förlag: Lavender Lit