Hej döden, kan du hjälpa mig leva av Hasse Carlsson

Många med mig är tidsoptimister. När vi lugnt sitter kvar på toaletten och filosoferar en stund tickar tiden vidare där utanför och det gäller att hinna ikapp det som är inplanerat. Själen har ingen klocka och för mig stannar också tiden när jag plockar svamp, promenerar i skogen och när jag läser en bok. Tiden borde därför mätas i närvaro, för visst finns det många sätt att frigöra tid om vi bara ger oss den möjligheten.

Bakom själens staket finns allt du inte kan påverka. Vädret, världsekonomin, vad andra människor tänker och tycker, det förflutna, ditt DNA och mycket, mycket mer. Innanför staketet finns allt det som du kan påverka. Din planering, ditt bemötande av dig själv och andra, din inställning till livet. Lägger vi energi på rätt saker så skapa vi också tid. 

Det här är ämnen som Hasse Carlsson tar upp i sin  nyutkomna bok  Hej döden, kan du hjälpa mig leva. Boken är en hyllning till livet och har ett tydligt budskap.

Tro på ett liv innan du dör.

"Att vi ska hjälpa varandra att bli bättre på att vara kärleksfulla, briljanta och inkännande medmänniskor."

Holmfrid står ofta och småptatar med sin döda fru på kyrkogården.""Jag saknar dig. Jag saknar dig nåt fruktansvärt "" säger han. I nio år har han besökt hennes grav, oftast i ett stilande regn och med någon nostalgisk musik i den vattentäta bluetooth-högtalaren. Han drömmer sig tillbaka till en tid när barnen var små, ett liv med rockstjärnedrömmar och ambitioner att klättra vidare på karriärstegen.

På kyrkogården hittar han ett lugn och det är en bra plats där tankar kan sorteras.  En plats där han bara får vara och där han aldrig blir dömd, men djupt inom honom finns en längtan att få leva närmare livet. En längtan som triggar honom till svårmod, uppgivenhet och ilska.

När hans nya granne Anna-Britt stegar förbi på grusgången skakar han på huvudet. Han beskriver henne för sin fru som en äldre asjobbig feminist-aktivistisk-kärring med ekologiska kläder. En subjektiv bedömning utifrån hans sinnesstämning, för sanningen är att han aldrig träffat henne.

Samma eftermiddag hälsar han på kvinnan i trappuppgången, ett möte som blir en omvälvande upplevelse för den medelålders mannen som mest lever i en tomhet. 

Ann-Britt Carlsson är en 80-årig dam med ett fast handslag och en musiksmak som tilltalar Holfrid. Ur hennes lägenhet dånade låten Neon Knights med Black Sabbath på hög volym. Hon bjuder in honom på kaffe med hembakt bröd och han känner att han trivs i hennes sällskap. Hon vet saker om honom som ingen annan kan veta och bjuder med honom på en magisk resa till den Grå Dimensionen.

Tillsammans med sin nya granne och hennes vänner tar sig Holmfrid ett flertal gången till en dimensionen där han får ta del av händelse som ger honom en ny syn på livet - det liv han levt och det liv han har framför sig. Ann-Britt och hennes vänner har alla speciella förmågor och bär på ovärderlig visdom och livserfarenhet.

Musiken har stor betydelse i Holmfrids liv och här följer den med som en röd tråd genom hela boken. Jag har inte så stora kunskaper i musik och film men naturligt känner jag till en del av den. Turligt nog finns en spellista på Spotify som en bra hjälp för identifiering.

Det är en märklig bok som manar till eftertanke.  Det märks att Hasse Carlsson har erfarenhet av att skriva och sätta ord på det han vill nå ut med. Ett ord som kommer till mig när jag läser den här berättelsen är LIVSANDE. Ordet kommer från bibeln och står för vitalitet, livsduglighet, livsgnista, livslåga, livsnerv, livsprincip och livskraft. 

Relationer och möten är viktiga ovh jag fascineras av tanken att det behövs ett möte för att vi ska bli till och för att vi skall utvecklas till den vi är. Medmänsklighet är en nyckel till liv och jag tycker om filosofen Martin Bubers ord att " allt verkligt liv är möte, Vår förmåga att bidra till goda möten och hur vi sedan hanterar smärtsamma relationer har stor betydelse för hur vårt liv ser ut.

"Många människor är fast i en världsbild som kretsar kring en tro på livet efter döden, mitt uppdrag är att du ska tro på livet före döden och kanske viktigast av allt – leva nära det livet." 

I fredags, den 15 mars när boken kom så släppte Hasse Carlsson också singeln Hej döden på Spotify. Låten är en sammanfattning av boken med samma namn.

Hasse Carlsson har 20 års erfarenhet som föreläsare och att förmedla forskning med humor. Han har en bakgrund inom specialpedagogik, musik och marknadsföring. Han har också skrivit boken Jobbar vi ihop eller bara samtidigt?. Efter en hjärnskada blev kreativiteten och skrivandet en räddning för honom. (GUL PR, newsroom.notified)

 Tack! Whip Media för att jag fick möjlighet att läsa den här boken.

 

Författare: Hasse Carlsson
ISBN: 9789189900059
Utgivningsdatum: 2024-03-15
Förlag: Whip Media 

Boken finns också som ljud- och e-bok.Kommentera här: