Författarinlägg av Patrik Hagman - del 7 i vårens bokprojekt

Vem är Patrik Hagman?  

Jag är uppväxt och bor i Stockholm med min hustru och tillsammans har vi tre härliga ungdomar. En bra helgdag kan bestå av en lugn och stadig frukost som följs upp av en långpromenad. Fotboll har varit och är en stor del av mitt liv, så på eftermiddagen ser jag gärna en fotbollsmatch eller två. Dagen får gärna avslutas med en god middag tillsammans med familj och/eller vänner. Älskar även att ""resa, både i verkligheten och fantasin och i år har jag även som mål att lägga mer tid på träning. En vecka bör även innehålla några timmars skrivande och eftersom "Eldorado" släpps här på Storify hösten 2024 ligger fokus just nu på redigeringsarbete. Kombinationen att skriva, skapa intressanta karaktärer och miljöer som i slutändan vävs ihop till en berättelse som bygger på spänning och dramatik är det som driver mig. Det är både nöjet och utmaningen. I vardagen arbetar jag med eventproduktion, sälj- och projektledning.   

Tankar kring mitt skrivande 

Att uttrycka mig i skrift har varit en passion och hobby så länge jag kan minnas. Under åren har det blivit olika typer av berättelser, dikter, rim, texter och liknande, men det var först för några år sedan som jag kände mig mogen att avluta ett bokmanus. I det skedet började jag skriva mer kontinuerligt och flera gånger i månaden i stället för som tidigare, bara på semestern. Jag skriver det jag själv vill läsa, och alltid i kombination med en dubbel espresso, eller två.    

Målet med mitt skrivande har förändrats i takt med att tiden gått ochskrivandet utvecklats.  

Från början var målet att skriva och avsluta en berättelse, ett manus. I takt med att manuset tog form blev målet att se till att det blev till en fysisk bok att hålla i handen. Det målet har det senaste året förändrats ytterligare och till hösten 2024 uppfyller jag mitt senaste mål. Att förvandla manuset till en fysisk tryckt bok, E-bok samt en ljudbok. När det är avklarat blir målet att skriva färdigt manus till bok nummer två, uppföljaren till Eldorado. Det arbetet pågår idag parallellt. För mig har det alltid varit viktigt att skrivandet ska förknippas med lust och glädje. Att hålla fast vid det är också ett mål i sig.    

Jag skriver gärna på morgonen och förmiddagarna när man är som piggast. Men innan dess är det dusch och stadig frukost som gäller. När jag väl öppnat datorn och ska börja skriva måste det finnas en kaffe inom räckhåll.   

Numera vet jag att jag behöver avsätta tid och planera mitt skrivande. Jag har svårt att spontanskriva en kvart här och där när andan faller på. De idéer och dagliga spontanskrivande som dyker upp titt som tätt noteras löpande i telefonens anteckningar. Får jag feeling kan det ibland bli ett helt kapitel. Därifrån förs texten sedan vidare in i datorn och manus under ett inplanerat skrivpass.   

Idén till Eldorado började egentligen med en mardröm för många år sedan. En dröm som med tiden blivit en helt annan berättelse. Under åren har handlingen tagit många vändningar och idag finns nog inte mer än tio procent av den ursprungliga drömmen med i Eldorado. Men, drömmen jag hade då känns fortfarande som en bra grund för ett ev. framtida manus.  

Generellt sett planerar jag väldigt sällan karaktärerna i förväg, de kommer och skapas i skrivande stund. Ibland dras man med och en karaktär får mer kött och personlighet än det kanske var tänkt från början. Men, jag känner även att sättet att skapa spännande och intressanta karaktärer samt skrivandet i stort förändras och utvecklas hela tiden. Karaktärerna kommer ofta genom människor och personligheter man träffat under åren. Men, jag älskar även att sätta mig på ett café och bara titta på folk som passerar. Där finns mycket inspiration att hämta. Intressanta och speciella karaktärsdrag eller beteende samt namn som sticker ut är detaljer som jag hoppas ska hjälpa läsaren att minnas och särskilja karaktärerna åt.    

I Eldorado har jag strävat efter att hitta ett bra driv, intressanta karaktärer samt en historia som engagerar och överraskar. Jag hoppas det kan göra att boken sticker ut och fångar läsaren.   

ELDORADO - Tänk baksidestext 
Under några varma sommardagar dras kommissarie Scarlatti och hans kollegor in i en våg av oförklarliga mord. I den vanligtvis idylliska sommarstaden Falkenberg finner sigScarlatti och hans dedikerade kollegor snärjda i en katt-och-råtta-lek, där frågorna är många och svaren undflyr dem.   

Har den framgångsrika entreprenören och företagsledaren Ragnar Silfverstolpe något med morden att göra och vilken roll spelar den kriminella, före detta kollegan, Jimmy? Varifrån och varför dyker de exklusiva fiskedragen upp?   

Scarlatti står inför en kamp mot klockan för att stoppa ytterligare mord och avslöja den mörka sanningen bakom Falkenbergs idyll.  Kan nästa offer finnas bland Scarlattis kollegor eller är det han själv som svävar i fara och i så fall varför? Och vad är Eldorado för avskyvärd plats?  

Vänligen! 
//Patrik 

 Instagram: @patrikhagmans 

Jag tackar Patrik, Storify Publishing och alla tidigare gästförfattare för den här vårens presentationer. Intresset har varit sort för att skriva gästtillägg så nu fortsätter jag med att under april och maj presentera författare som ger ut sina böcker hos några andra förlag.  

Nästa onsdag möter ni Elisabeth Jönsson. 25 mars kom hennes bok En drömbok, en saga om verklighet. Boken innehåller fyra sånger och dikter ackompanjerade av Halina Larssons stämningsfulla fotografier.  

 På återseende! 😊


Kommentera här: