Författarinlägg av Magnus Danielsson – del 6 i vårens bokprojekt 2024

Sedan 40 år bor jag, Magnus Danielson, i det lilla kustsamhället Kämpersvik, mellan Fjällbacka och Grebbestad i norra Bohuslän, tillsammans med min fru och utan våra fem utflugna barn. Jag är uppvuxen i Falköping där jag i mellanstadiet började skriva långa berättelser som hade en tendens att aldrig bli färdiga. Samtidigt massproducerade jag tecknade serier vilket nu några recensenter har genomskådat och anser att mina romaner ibland påminner om denna konstform.

Att hitta på underhållande berättelser eller häpnadsväckande maskinlösningar har alltid varit ett stort nöje för mig. Efter en yrkeskarriär som maskiningenjör, där den litterära ådran frodades med författandet av fantasifulla offertbeskrivningar och obegripliga manualer och -instruktioner, bestämde jag mig för att skriva en avslöjande roman om livet som ingenjör. Det gick så där. Istället blev det en fiktiv story om ingenjör Detlof Hansson, innehållande mer romantik och spänning än ingenjörsvetenskap, byggd på många verkliga händelser vilka sedan skruvats till. I boken "Mannen i rutig skjorta" som kom ut 2019, förväxlas ingenjör Hansson med Ingegör Ansson, Inge Göransson menar jag, samtidigt som han blir blixtförälskad i den sköna Helen. En av de mest minnesvärda och otroliga scenerna i boken utspelas i en ICA-affär i Falköping. Jag upplevde i princip samma sak själv i en livsmedelsaffär i Tanumshede.

Med "Mannen i rutig skjorta" ville jag få läsaren att skratta i stället för att drömma mardrömmar. Det lyckades riktigt bra med omdömen som:

"Wow, vilken bok! Störtskön!"

"Allt är så galet så det blir så bra!"

"Superhärlig bok med underbara karaktärer."

"Vilken smörja!" (Ånej, den skulle jag inte tagit med!!!).

Uppfylld av den relativa framgången, aldrig tidigare hade jag skrivit en sådan succéroman med försäljningssiffror långt större än för mina offerter, började jag skriva på den fristående uppföljaren. Tack vare en arbetskamrats projekt och ett spammail från en Robert Wright, hamnade jag (virtuellt) i det lilla landet Togo i Västafrika tillsammans med Detlof Hansson i romanen "Togos sista elefant". Den här berättelsen är kanske inte lika dråplig som föregångaren, men helt klart mer informativ om villkoren i Togo. Och nu kom det här med serietecknandet fram. Lösryckta citat tagna ur sitt sammanhang:

"Detlofs äventyr i Togo har något Tintinskt över sig."

"Ja han (MD) har ett speciellt sätt att berätta sina historier på – lite som ett seriealbum i bokform."

Min tredje roman kom ut i augusti förra året. Planen var att det skulle blivit min andra men Togos sista elefant trängde sig fram och måste bara få släppas ut först. Idén till "Egon Nilssons bästa affär" dök upp ur Vänerns djup en höstdag vid Läckö slott. Tanken på en sovjetisk undervattensbas på den stora sjöns botten fick stanna kvar under ytan något extra år. Inspirerad av de kvarglömda japanska soldaterna på öde Stillahavsöar efter andra världskriget, fick jag till slut skriva historien om den lite trista högstadielärarinnan Siv Olsson i Mullsjö som träffar på en sovjetisk grodman i skogen. En recensent kunde tänka sig att det var en av 2023 års roligaste böcker. Det gör författaren mycket glad. Samtidigt får läsaren lära sig en del om Sovjetunionens sammanbrott. "Egon Nilssons bästa affär" utspelas till större delen 2015, några år innan "Mannen i rutig skjorta", men kopplingen till denna är kristallklar: Siv Olsson är Detlof Hanssons arbetskamrats exfru! Många läsare undrar vad som hände med Egon Nilsson. Nu kan jag avslöja att det gör jag också.

Redan i "Togos sista elefant" fick man veta lite grann om Detlofs härkomst från det lilla kustsamhället Kämpersvik i norra Bohuslän, där hans pappa Bengt växte upp. Till sommaren kommer "Pensionat Solviken-Rumsförmedling", en kriminalhistoria som utspelar sig i Kämpersvik på sextiotalet i skuggan av Berlinmuren och det kalla kriget. Av en ren tillfällighet var det min svärmor som drev bokens pensionat i verkligheten.

En av mina läsare har sagt att mina berättelser handlar om helt vanliga människor som råkar ut för ovanliga händelser. Det tycker jag är en mycket bra beskrivning.

Magnus Danielsson

Du hittar Magnus på Instagramkontot @magnusdanielson.rutig

(null)

ISBN: 9789189778207 
ISBN: 9789189345478 
ISBN: 9789188949141

Författarinläggen fortsätter och nästa veckas gästskrivare är Patrik Hagman som under hösten ger ut boken Eldorado. En kriminalroman där vi får lära känna kommissarie Scarlatti och hans team i Falkenberg. Det är första delen i en Scarlatti-trilogi.  
Kommentera här: