Författarinlägg av Maria Hernius – del 5 i vårens bokprojekt 2024

Jag heter Maria Hernius och är författare till Mörkt paradis-trilogin. Trilogin har nyligen sålts till Danmark och är en spännande, dystopisk berättelse där Hungerspelen möter Apornas planet och The Last of Us. Första delen vann Årets debut hos Fantasykammaren 2020 och sista avslutande delen skrivs i detta nu med sikte på utgivning 2025.

Idén till Mörkt paradis föddes för åtta år sedan. Det är galet att tänka på. Det hela började när jag studerade vid Göteborgs universitet och tanken på att vara både lärare och författare växte. Jag har alltid älskat böcker och film men vid den tidpunkten hade jag inte skrivit berättelser sedan grundskolan.  

Drömmen om att bli författare eller skapa film har alltid funnits där i bakhuvudet under åren och känslan att det var nu eller aldrig, fick mig att ta steget och lägga ned energin som behövdes för att börja skriva.

Anledningen till att det blev Mörkt paradis berodde på två saker. Först och främst hade jag precis läst Sapiens av Yuval Noah Harari och såg i samma veva en videofilm inifrån ett slakteri. Ilskan över mänsklighetens ständiga utnyttjande av planeten och saknad av empati mot andra levande varelser fick fröet om en dystopisk trilogin att gro.  

För det andra trodde jag inte att någon skulle läsa manuset, tänkte att det var mitt "lära-mig-skriva" manus, och vågade därför trycka in allt jag tyckte var spännande, hemskt, romantiskt och läskigt i ett och samma manus. Det grep tag i mig och världen växte tillsammans med karaktärerna.

Tanken på en värld med ombytta roller, där människan inte längre var högst i näringskedjan var idén som låg till grund till berättelsen. Valet att låta den utspelas i Europa var naturligt då jag saknade världsdelen som miljö i dystopier både i film och böcker. Det har varit otroligt spännande att researcha vad som skulle hända med alla städer och infrastruktur om människan bara försvann en vacker dag.

Trilogin måste bli fulländade eftersom de lyfter ämnen jag brinner för och det har varit otroligt fängslande att få utforska Mörkt paradis-världen medan berättelsen gått framåt. Det är definitiv orsaken till varför jag spenderat åtta år i samma universum… Snart, nio år senare, är alla tre böcker färdiga och det känns fantastiskt och lite ledsamt på samma gång. Tur det finns andra idéer som ligger och pockar och väntar på att få bli färdigskrivna!

Jag måste säga att jag är otroligt glad för att jag vågade följa drömmen och i dag arbetar jag som både lärare och författare. Det har varit en spännande resa hittills och det känns bara som om den har börjat.

 

Vill du läsa mer om Maria så finns hon på Instagram: mariahernius, TikTok mariaherniusauthor och på Facebook: mariaherniusauthor

 Nästa onsdag kan du läsa ett författarinlägg av Magnus Danielsson. Han har tidigare gett ut ett flertal böcker och till sommaren får vi möjlighet att läsa han nya kriminalroman Pensionat Solviken – Rumsförmedling.