Allt kött är hö av Kajsa Leo

När jag första gången gjorde bekantskap med kriminalkommissarie Dylan Svensson satt hon längst in i baren på Stadshotellet i Glimsjö i sällskap med två män. Hon skulle precis ta det hon kallar för frukostklunken när telefonen ringde. "Dylan mitt i porrensvarade hon.  "Du borde nog komma hit" sa poliskollegan Hani. Det var den första december och en fem åring flicka hade hittat en trasig gubbe som ingen kunde laga. Det var uppstarten till en intressant mordutredning där Dylan gick en tuff tid till mötes - julen närmade sig och trycket från kollegor och arbetsledning hos Glimsjöpolisen hårdnade. Fallet fick sin lösning och jag fick lära känna, eller ärligare sagt, se en glimt av en kvinnlig polis som lever i en emotionell bergochdalbana, en selektiv personlighet som inte följer de normer som förväntas av henne.

Kajsa Leos bok Snöflickan var en udda läsupplevelse som gav mersmak och jag har väntat på en fortsättning.

Allt kött är hö.

När Dylan blir provocerad går hon till förvar, vilket inte alltid är så lyckat. Efter att ha misshandlat en poliskollega, ett slagsmål som fått virala vingar, har hon nu förvisats av sin chef till att arbeta med ett fall tre timmars bussväg från Glimsjö. Hela hennes polisiära karriär hänger på den här uppgiften. I lilla Slånbäck stationerar hon sig hos kyrkans diakon och börjar sakta nysta i polisen Mikael Nyléns försvinnande. Dylans blåslagna ansikte väcker uppmärksamhet i det lugna och kyrkliga samhället, men hon lyckas ändå skickligt nästla sig in hos präst, konfirmander och hos den försvunnes anhöriga.

Polismannen hade några dagar tidigare beställt en sallad på ortens pizzeria men aldrig kommit för att hämta den och efter det har ingen sett honom. När en uniformsklädd kropp hittas hängande i ett närliggande slakteri anar hon en lösning, men kroppen visar sig vara en docka och Slånbäckspolisen är tillbaka på ruta ett. Lukten av djurens kroppar i slakteriet förföljer Dyland och som de aktivister som hängt upp dockan byter hon ut sin basföda, Gorby-piroger, mot risgrynsgröt på korv. 

Fallet Mikael Nylén gäckar henne. Han är vegetarian men med i samhällets jaktlag, han driver  ett populärt myskonto på Instagram tillsammans med sin sambo och han arbetar aktivt i kyrkans ungdomsarbete. Helt enkelt en helyllekille som alla ser upp till och som att tala gott om. 

Det är ändå någonting som inte stämmer. Varför smusslar prästen Bosse med sitt juiceglas på pizzerian, vem startar branden vid kyrka, vem är kvinnan med den blå kappan och vad menar Rebecka med det enda ord hon säger i förhöret, " Korparna"?

De rappa och välskrivna dialogerna driver handlingen framåt på ett mycket intressant sätt. I den första delen duckade jag oavbrutet för alla könsord och vulgära skämt, men här reagerar jag inte speciellt mycket på språket. Kanske har det medvetet formats om eller annars vänjer man sig. 

Jag vet att författaren medvetet vill framställa det komplexa och motsägelsefulla med en karaktär som ibland kan uppfattas som sin egen antagonist. Det är ett genialiskt drag av Kajsa Leo att trigga min ambivalens till fullo genom att bygga upp en kriminalroman kring en mordutredare som cirkulerar mellan oförmåga och handlingskraft. En osocial polis som helt oblygt klär av sina vittnen om så behövs men ändå, trots sin irrelevanta attityd skickligt når fram till både vuxna och ungdomar.

Dylan ha svårt att inte blanda ihop arbetet med sitt privatliv och hon är helt kass med att få ihop sina privata relationer. Hennes undvikande anknytningsmönster är tragiska och här finns en stor förbättringspotential, speciellt när det gäller hennes mamma och förhållandet till den fjortonårige sonen Benjamin.

Berörande och bestyrkande.
Barndom och uppväxt har format hennes livsväg, men bakom den hårda fasaden klappar ett varmt hjärta.

Kajsa Leo -  låt oss fortsätta följa Dalia Dylan Nilssons privatliv och uppdrag i polisväsendets tjänst.

(null)


Allt kött är hö
Författare: Kajsa
Utgivningsdatum: 2024-01-31
Förlag: Bokfabriken
ISBN: 9789180316316

Snöflickan
Författare: Kajsa Leo
Utgivningsdatum: 2022-08-30
Förlag: Bokfabriken
ISBN: 9789180311366

Här hittar du min recension av Snöflickan

Recensionen finns också hos Vängåvans Bokhandel.

Kajsa Leo Rådström skriver krönikor för tidningen City, Sydsvenskan och Arbetet samtidigt som hon undervisar i franska på en högstadieskola i Hässleholm. På en skrivarutbildning fick hon uppgiften att skriva en synopsis till en deckare utifrån tre bilder och på det sättet kom den första boken till. 
Kommentera här: