Sista morgonen av Lena Lindehag

Sista morgonen är Lena Lindehags andra bok i den fristående serien om psykologen och polisen Sara Benedikt. Jag dras direkt in i en spännande handling, en katt och råtta lek där polisens enda spår är en koppling till Julius Caesar och ett svårtytt chiffer. Språket passar mig bra och jag läser gärna fler böcker i den här serien. 

Det är juli månad och semestertider. Sara Benedikt har ensam ansvar för gärningsmannaprofilgruppen i polishuset på Kungsholmen. Exmaken har tagit barnen på semester till farföräldrarna och Sara saknar dem när det nu ekar tomt och tyst i huset. Hon har lättare att anpassa sig till semesterlugnet på jobbet, där hon kan ägna sig åt ett fall som varit ouppklarat under sjugosju år.

När en parkarbetare och två barn hittar skändade kvinnokroppar i två av Stockholms parker begär grova brott att gärningsmannaprofilgruppen ska kopplas in. Sara får uppgiften på sitt bord och sätter sig direkt in i fallet. Stämningen i arbetsgruppen är inte den bästa och Evert Holt, chefen för grova brott verkar disträ och oangagerad. Fallen är identiska och Sara koncentrerar sig till fullo på de kryptiska budskap som mördaren lämnat efter sig. I sitt sökande efter spår och material för teknisk bevisning använder hon sig av metoder som är både riskfyllda och motsägelsefulla. 

Det här är en bok där jag inte vill skriva för mycket om handlingen. Här finns händelser som läsaren själv ska överraskas av. Sara är forensiker, expert med unik kompetens att analysera och tolka mänsklighetens allra mörkaste drivkrafter. Det är intressant att följa hennes frågeställningar kring gärningsmannens beteenden och arbetsprocessen i brottsanalysen. Arbetsmetoderna uppskattas inte alltid av polisledningen, men tiden är knapp. När hon börjar förstå sambandet mellan de mördade kvinnorna så anar hon att ännu en kvinnas liv kan vara i fara.

Sista morgonen är en riktigt bra kriminalroman.. 

I natt är jag din är den första delen i serien. Lena Lindehag är redaktör på Expressen och har också  arbetat som nyhets- och kriminalreporter. 

(null)

Sista morgonen
Författare: Lena Lindehag
ISBN: 9789180313308
Utgivningsdatum: 2024-04-17
Förlag: Bokfabriken