Glutenfria syltkakor med hjortronsylt - Birgitta Höglunds recept
I dag vill många ha recept med mindre socker och mjöl. Jag ser det som helt naturligt att det alltid finns ett alternativ för den som inte kan eller vill äta av det vanliga fikautbudet när det är kalas
Mitt bidrag till barnbarnets födelsedagsfika var Syltkakor med hjortronsylt. De blev inte så vackra och uppskattades inte av alla barnbarn, men däremot av de äldre gästerna som inte kan äta gluten och som vill dra ner på socker. Receptet har jag tagit från Birgitta Höglunds hemsida.
Jag tog ingen saffran den här gången och bytte ut mandeln mot vanlig hjortronsylt. Testade receptet första gången i julas och då efter Birgittas orginalrecept med saffran och mandel.
Saffranskakor ca 20 små
2 dl mandelmjöl
1½ dl kokosflingor
1 tsk fiberhusk
1 ägg
25 g smör
1-2 msk honung, björksocker eller annan valfri sötninG
1 kuvert saffran på 0,5 g
Hela mandlar till garnering
Smält smöret tillsammans med saffranet, då kommer smaken fram mer.
Rör ihop ägget med vald sötning, blanda ner kokosflingor, fiberhusk och mandelmjöl.
Häll i det avsvalnade smöret, blanda väl, låt stå i kylen en halvtimme att svälla.
Rulla små kulor och lägg på bakplåtspapper, tryck ner en mandel i varje kaka.
Grädda kakorna på 175° i 15 minuter och låt svalna på galler.
Fryser du in dem så låt kakorna stå en stund i varm ugn när de tinat, så blir de som nybakta.
Det här är Birgittas orginalrecept.