Söndag - goda muffins, helgens promenadljudbok och Sundsvalls stadspuls

Helgens promenadljudbok är Ljus och skugga av Samuel Karlsson. Några timmar in i boken verkar det vara ett bra bokval. Ljudboksinläsare är Mirja Turestedt och hennes inläsningar passar mig bra. 

Deckare och del 1 i en nyutkommen serie om kriminalreportern Tasha Tikkanen. Hon är reporter på Kvällstidningen och skickas ut för att bevaka en skjutning i en Stockholmsförort. Men Tasha förföljs av händelser i det förflutna och ……….. än återstår många timmars lyssnande.

Ljus och skugga kom den 24 juni. 

(null)

Ljus och skugga

Författare: Samuel Karlsson
ISBN: 9789180532891
Utgivningsdatum: 2024-06-24
Förlag: Lind & Co

"SAMUEL KARLSSON (f. 1969) är författare och journalist och bor med sin familj i Älta utanför Stockholm, men är uppvuxen utanför Vimmerby i Småland. Karlsson har varit chefredaktör för bland annat Vi Båtägare och har skrivit den oerhört populära Mörköserien om polisen Jessica Jackson." (akademibokhandeln.se)

✨✨✨

Stugfika är viktigt, men smaken är lite olika. I helgen blev det muffins med valmöjlighet. Mitt gamla klassiska sockerkaksrecept som jag använt i över 50 år blev till muffins med blåbär, rabarber och en plåt med naturella. 

Receptet ger 12 stora eller 16 mindre muffins och här gjorde jag dubbel sats som blev till 24 st i mina muffinsplåtar. Bullformar går bra i muffinsplåt men annars är muffinsformarna stadigare på en vanlig plåt.

Muffins 12-16 st eller 1 sockerkaka

Vispa pösigt:
2 ägg
2 dl strösocker
Blanda i en tallrik eller skål:
3 dl vetemjöl
1 1/2 -2 tsk bakpulver
2 tsk vanilj- eller vanillinsocker. Använder du vaniljpulver så räcker det med 1/2-1 tesked.
Smält i en kastrull:
50 g smör
Tillsätt i det smälta smöret:
1 1/4 dl mjölk (blandningen får inte bli het))

Rör eller vispa försiktigt ner de torra ingredienserna i det vispade ägg/sockret och tillsätt smör/mjölkblandningen. Se till att smeten är slät utan mjölklumpar. Fyll upp ca 3/4 i formarna till önskat antal.

Jag skalar och skär rabarbern i små bitar. Tillsätter 1-2 msk socker och låter det ligga och safta sig en stund. Blåbären kan vara färska eller frysta (otinade).

Lägg cirka 1 msk rabarber/bär över smeten i muffinsformarna. Jag rör aldrig ner blåbären eftersom jag då riskerar att smeten blir lila.

Grädda i 200 grader i 12- 20 minuter utifrån ugn, storlek och om bären är frysta. Testa med en provsticka. Stickan ska vara torr.

Vill du använda receptet till en sockerkaka så fyll smeten i en smörjd form som bröats med ströbröd eller kokos. Formens storlek ca 1 1/2 liter. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 40-50 minuter. Stick ner en provsticka för att se att den är gräddad. Stickan ska vara torr. Den här enkla och klassiska sockerkakan passar till både vardag och fest.

(Om du tycker att jag övertydlig så beror det på att jag ibland får frågor om att ge utförliga recept för personer som inte är så vana att baka och använda recept.)

(null)

(null)
 

(null)

 ✨✨✨

Sundsvall har verkligen levererat den här veckan. Sommarens första Sundsvall bjuder med Doug Seegers och Eva Eastwood, därtill både Pride-, Playa- och Thaifestival. Vi har promenerat runt och känt av stadspulsen, ätit middag med goda vänner och testat på thaifestivalens stora matutbud. Vi åt några olika rätter i stånden och hittade en försäljare som erbjöd varma nyfriterade och extra frasiga vårrullar. En smakupplevelse som var annorlunda mot de vårrullar jag ätit tidigare. 

 

 ✨✨✨

Lilla J njuter av sitt sommarlov. Mamma jobbade under veckan så hon aktiverades av en semesterledig pappa. Den här veckan har de badat, sett på fåglar och tagit vara på den sol som tittat fram.

 

 ✨✨✨

I natt har regnet öst ner och molnen ligger tunga över oss här ute i stugan. Senare i dag åker familjen hem till sitt och det blir en lugn kväll här för mig med stickning och bokläsning.

 

Regn av Gustav Fröding
Sorlar, sorlar, susar sommarregnets sorl
alla trädens våta
blad och knoppar gråta
dropp – dropp – dropp
och därnedan rusar
bäck i sorl och porl
bäck i sorl.

 Trevlig söndag!