Sensommarvals av Sara Molin och Johanna Johansson

Sensommarvals av Sara Molin och Johanna Johansson ger verkligen sommarkänsla. Jag hade medvetet sparat den här boken till midsommar och det blev helt rätt. Här finns allt det som sommaren står för, midsommarfirande, ett bokkafé, vänskap, sill, nubbe, jordgubbar, grädde och naturligtvis kärlek. 

Den åttiofemårige Edvin Broberg har bott i Kalvinge i hela sitt liv. Nu är hustrun Karin död och grannen Rune har flyttat in till Grisslehamn. Edvin har sakta börjat förstå att livets höst närmar sig och hans älskade barndomshem kräver mer och mer underhåll. När ett yngre par knackar på och erbjuder honom en större summa pengar för huset tar tankarna om en flytt sin början. Men kanske bör han ändå kontakta en mäklare. 

Edvin och Karin fick ett bra liv tillsammans, men med åren tänker han allt mer på sin ungdomskärlek Lilly. Han ser ofta ut mot husets veranda där han och Lilly dansade sin sista sommarvals.

"Ett hus blir inte ett hem om det inte fylls med kärlek och liv, brukar han tänka."

Mäklaren Nina Frankevall har under den här sommaren hyrt ett hus i Kalvinge till sig och sin familj och gör ett tjänstebesök hos Edvin. Fostersonen Kalle och Jeremia som bott hos Edvin och Karin i många är inte helt med på hans planer. Jeremia påverkar mäklaren Nina på flera sätt och plötsligt vet hon inte om hon ska agera personligt eller yrkesmässigt.

Isabel som köpt Runes hus planerar nu för att öppna ett bokkafé, en oas för Kalvingebor och förhoppningsvis också för andra bok- och fikasugna. För att få ordning på sina böckerna behöver hon montera upp nya hyllor och turligt nog så finns ett helt "gubbgäng" hos grannen Edvin som erbjuder den hjälpen.

Isabels nyfunna vänner är inte helt övertygande om lönsamheten i Kalvinges nya bokkafé men den f.d diakonen brinner för sina planer. Edvin står också fast vid sina planer om att sälja huset, men allt blir inte som han tänkt sig för även livets höst har en brittsommar. 

Den första bok jag läste av Sara Molin var En oönskad julklapp när den gick som följetong under en jul i vår lokala tidning. Därefter har jag läst ett flertal böcker av Saras mamma Birgitta Gunnarsson och En snöängel till jul där Sara, Birgitta och systern Johanna står som författare. En skrivande familj som säkert kommer att skriva många fler böcker tillsamman eller var för sig. Sara är gymnasielärare i svenska och Johanna är socionom. Sensommarvals är den första boken i systrarnas nya Kalvingeserie.

En tänkvärd feelgood om insikt och relationer, om små företeelsers betydelse i ett större sammanhang. 

En läskaramell som passar bra som sommar- och semesterläsning.

Tack till Sara och Johanna och till LB förlag för bokens personliga sommarhälsning till mig.

 

Sensommarvals
Författare: Sara Molin, Johanna Johansson
ISBN: 9789177996910
Utgivningsdatum: 2024-06-07
Förlag: Louise Bäckelin Förlag

#medmänsklighet