En söndag i juli - veckans ljudbok - Den sista utposten av Marie Ljungstedt

Sommarens tågluffande tog oss till Umeå. Ingen geografiskt lång resa men det var mitt första besök i staden. Fyra dagar med härligt sommarväder och god mat, helt utan ansvar och plikter. En pensionärssemester som nu får vila i minnesburken tills vintern, snön och kylan behöver lättas upp av soliga sommarminnen.

Marie Ljungstedts serie från Gotland har fallit lite i glömska hos mig. Jag har tidigare läst några av de böcker som kommit ut om polisen Andes Knutas,  men kommer inte ihåg namnet på dem. I juni kom bok nummer 18, Den sista utposten och den blev min reseljudbok den här veckan.

Anders Knutas har nu kommit upp till pensionsålder, men också fått en dotter med kollegan Karin Jacobsson. När en kvinna hittas ihjälskjuten vid en stuga på sydvästra Gotland ställs kommisarie Knutas inför ett knepigt fall. Ytterligare ihjälskjutningar uppdagas och vid varje offer finns en majblomma. Karin som är hemma och är barnledig har svårt att hålla sig borta från utredningen och Knutas själv ser mest fram emot att få gå i pension och vara hemma med dottern.

Marie Jungstedt bjuder här på en känslomässigt lite obehaglig upplösning. Jag tror inte att bok 18 sticker ut som en av författarens bästa men det är jag inte rätt person att uttala mig om. Jag kommer helt klart att läsa fler av hennes böcker. Under tiden jag lyssnade på boken kom jag på att jag sett några avsnitt av Kommisarien vid havet, den tysk-svenska dubbade tv-serien som visats på TV 4. Serien bygger på Marie Jungstedts böcker, men där har Knutas namn bytts ut mot Robert Anders i den tyska versionen och Rober Andersson i den svenska. Serien följer inte helt böckerna vad jag förstått. 

(null) 

Den sista utposten
Författare: Mari Jungstedt
ISBN: 9789100183769
Utgivningsdatum: 2024-06-03
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Ljudboksupppläsare: Katarina Ewelöf

(null) 

Naturligtvis fick jag min pizza med rött vin där upp i Umeå. Pizza för mig är ingen stenungsbakad lyxvariant utan en Acapulco med extra vitlök som jag bara äter i juli månad varje år. Pasta ingår inte heller i min vardagsmat, men Pasta med skaldjur är en favorit som jag äter ibland. Sommaren kräver också andra drycker än vin, tur att Trockadero finns som zero. Nu får magen vila med extra omvårdnad under några veckor inför nästa semestertur till Visby och ett besök hos Karl-Fredrik och hans Eklaholm på vackra Österlen.

(null)

Det blev också ett besök i stadens bokhandel där gubben testade en av alla sittplatser. En bristvara i många av dagens butiker.

(null) 

 Mina kryddor har klararat sig riktigt bra under den här soliga veckan. Nu måste jag tänka ut något gott där basilika står för huvudrollen i receptet. Har du något tips?

(null) 

Veckans Lille H får bli en bild på en mekande motorintresserad kille.

Trevlig söndag!