Jävla karlar av Andrev Walden - årets första bokcirkelträff

Årets första bokcirkel!

Strax innan Jävla karlar av Andrev Walden fick Augustpriset 2023 hade vi valt den som januari månads bokcirkelbok. Ett bra val tyckte jag eftersom den låg på min läslista och nu har vi äntligen haft årets första träff.

För mig blev det en bra promenadbok i ett snörikt men vackert vinterlandskap. Ljudbokens uppläsare Gerhard Hoberstorfer gör verkligen boken och språket rättvisa.

Tänk att en tragisk historia kan bli så underhållande när den sätts på pränt av en författare med en magisk penna. Lovorden är många och jag samstämmer med BTJ som skriver om litterärt gehör och att Andrev Walden träffar varenda ton rätt. 

Pojken Andrev växer upp med en mamma som ofta använder uttrycket "jävla karlar". Allt var lugnt tills hon under en julhelg råkar nämna att hans pappa inte är hans pappa. Sedan börjar en karusell av byten av bostäder och fadersgestalter. Under sju år hinner han få lika många pappor.

Att följa en berättelse ur ett barns perspektiv gör något med mig. Jag går tillbaka till min egen barndom och analyserar mina egna tankar och känslor och relaterar till hur jag skulle upplevt pojkens situation. Min enda pappa var en bra pappa under hela min uppväxt, men det hindrar inte mina tankar när jag läser om andras upplevelser. Jag kände lika när Alex Schulman berättade om sin barndom i böckerna Skynda att älska och Glöm mig.

 "Om något låter påhittat kan du vara säker på att det är sant"

"Jag tänker inte hitta på något särskilt för det särskilda fäster i minnet och behöver inte hittas på."

Vår gemensamma uppfattning av boken:

En mycket läsvärd bok med en speciell berättarteknik. Samtalen om ock kring Andrevs  upplevelser blev många och gav oss också minnesbilder från våra egna uppväxter. Vi vill alla veta mer än vad slutet anger så vi önskar en fortsättnig.

Författare: Andrev Walden
ISBN: 9789177952008
Utgivningsdatum: 2023-08-09
Förlag: Bokförlaget Polaris

(null)
Kommentera här: