En enkel till Uppsala: Majas resa av Ellika Shilling

Med ett fantastiskt språk får vi här följa Ellika Shillings berättelse om Maria Isaksson. Hon gav upp sitt norrländska liv och kontakten med sin familj för att leva i skuggan av läkaren och professorn Herman Lundborg. Kärleken är ändå oövervinnerlig och deras förhållande utvecklades till något som ingen av dem kunde  ana när de träffades för första gången där uppe i Marias hemby.

Maria Isaksson kallades för Maja och var Ellikas mammas faster. I boken Käraste Herman av Maja Hagerman avhandlas rasbiologen Herman Lundborgs liv och när Ellika läste om hans förhållande till sin släkting kom tanken om att sätta Marias intressanta berättelse på pränt. 

Nu finns berättelsen i bokform; i november 2023 kom En enkel till Uppsala: Majas resa

En mycket läsvärd historisk roman som innehåller både sanning och fiktion. Den har bra karaktärs- och miljöbeskrivningar men en stor del av bokens behållning är språket. Ett välskrivet och vackert språk som ringlar sig lugnt och harmoniskt genom hela berättelsen.

1926 kliver Maja Isaksson på tåget i Lappland för ett nytt och okänt liv i Uppsala. Där ska hon möta mannen som hon assisterat i hans arbete och som hon älskar. Hon får ett fint mottagande i den stora lägenheten som används både som bostad och kontor. Där får hon genast två tydligt uppdelade ansvarsområden, på dagen städerska och på natten älskarinna. Någonstans i bakgrunden finns professorns familj, men den tid som han inte befinner sig på resor uppehåller hans sig mest på kontoret.  

Majas liv i Uppsala blir inte som hon tänkt sig. När hon upptäcker att hon är gravid kommer den sanning och det arbete de gjort tillsammans ifatt henne. Herman Lundborgs människosyn är ett faktum. Han är helt emot att blanda sina gener med det samiska och har inga planer på skilsmässa och en ny familj. Majas framtida liv stakas nu ut av professorn och hon fogar sig till stor del. Uppsala är hennes hem nu, hennes kontakt med föräldrarna är bruten och hon har ingenting att resa tillbaka till. 

Jag kan inte låta bli att  irriteras över hur Maja utnyttjas av den lynnige professorn, men också imponeras över hur han ibland går tillbaka i sin auktoritet och faller till föga för hennes vilja. Med stöd av sin bror som flyttat ner till Uppsala och några nyfunna vänner formar hon stilla och med listig ödmjukhet sin väg mot ett liv som hustru och mor.

Det här är en bok som är sorglig, obehaglig och fantastisk på samma gång. En historia som synliggör vår utsatthet, framför allt som kvinna men också som människa. Den visar ändå på hur en mors kärlek till sitt barn och tilltron till den egna förmågan kan ge önskade resultat. De flesta känner till Herman Lundborg och hans arbete som chef för Statens institut för rasbiologi, men inte alla vet vem Maria Isaksson var.

Ellika Shilling bor sedan 1993 i USA, är gift och arbetar som akupunktör. 

Den 6 februari är det samernas nationaldag och på den samiska kulturveckan här i Sundsvall är en av programpunkterna en filmvisning av Amanda Kernells film Sameblod. Filmen fick fyra guldbaggar när den kom 2018 och där minns jag särskilt professor Lundborg och hans besök i skolan. I filmen får vi följa de rasbioligiska undersökningarna och fotograferingarna och se vad de innebär för filmens huvudperson Elle Marija. Hon bestämmer sig för att lämna allt och bli svensk, vilket  inte är helt enkelt. Det finns mycket att diskutera kring Statens institut för rasbiolog och om deras arbete och människosyn, men med den här recensionen sätter jag fokus på Maria Maja Isaksson och en mycket intressant bok.

Allt som kan mätas är inte vetenskap, vi har alla likheter och olikheter oavsett vart vi kommer ifrån. 

 
En enkel till Uppsala: Majas resa
Författare: Ellika Shilling 
ISBN: 9789198849974 
Utgivningsdatum: 2023-11-17 
Förlag: Storify Publishing AB

Tack! Storify Publishing AB för att jag fick möjlighet att läsa den här boken.

Boken finns också som e- och ljudbok och är inläst av Malin Janlöf. Förlag: Saga Edmont. 

 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: