Vågor av längtan av Anne-Lie Högberg

Annelie Högbergs nyutkomna bok Vågor av längtan har i dag plats 10 på Storytels topplista och det kan jag förstå av flera olika skäl. Det känns så rätt att här använda ordet feelgood. Bokens handling tar oss med ut till den vackra ön Åstol och bjuder på en läsupplevelse där livet med både glädje och sorg står i fokus. Genom två parallella berättelser nystas en dold familjehistoria upp. Det här är första delen av serien Öarnas ö och utspelar sig på den plats där författaren själv bor under delar av året.

Konstnären Donna saknar sin avlidne man Sixten, men försöker att hitta sin livsenergi genom att leda kurser i målning. En natt lägger någon ett kuvert i lägenhetens brevinkast och hela hennes liv ställs på ända. 

"Ni som vill ta ett sista farväl av Percy Porter är välkomna till Rönnängs kyrka måndagen den 26 september kl. 13.00."

Eftersom Donna inte vet vem Percy Porter är så kontaktar hon sin mamma som avslöjar att det är hennes biologiska pappa. Hon har haft en bra barndom med den man som stått vid moderns sida, men inbjudan ger henne nu en möjlighet att få svar på frågor som hennes mamma inte svarat på under åren. Vem var mannen som aldrig funnits i hennes liv, hade han en familj och vem har skrivit och lämnat brevet till henne?

På en parkbänk med utsikt över Göteborgs hamn tar hon beslutet att ta reda på mer om sin bakgrund och den pappa hon aldrig träffat. Där och då var det som att hennes döde man Sixten talade till henne genom båttrafiken och den stora färjan där utanför. 

"Sänk farten och stanna upp" 

Hon såg ut över vattnet. Kanske fanns det något där ute på ön som hon ändå saknat under alla år. Det var dags för henne att ta reda på det nu.

Jag upplever oftast att feelgood väger över mot mer romance än vad jag uppskattar. Det här är en helt annan berättelse där livet står i centrum och huvudkaraktären har både livsfåror och levnadsinsikt. Handlingen tar mina tankar till en skärgårdsfilm från 50- talet, inkännande, förutsägbar och ibland kan jag tycka att Donna är lite aningslös och naiv för att vara född på 60-talet. Den där ambivalensen som ger en film och en bok det där lilla extra.

Vindarna viskar ditt namn var den första av Anne-Lie Högbergsn böcker som jag läste och det var också en av de böcker som hjälpte mig hitta min plats i feelgoodvärlden. Det är en historia om tre kvinnor, Lina, Vanja och Lilly. Deras helt olika liv knyts samman till en berättelse där det förflutna till slut kommer i kapp, för det finns hemligheter som vägrar begravas. Breven som länkar oss samman kom våren 2022 och handlar om ett renoveringsprojekt som dras till sin spets när pensionatets ägare Maria också får många andra saker att reda ut. I sin mormors gamla sekretär hittar hon brev till en person i Amerika, men det visar sig att breven aldrig har nått den tänkte mottagaren.

Tre tips på läsvärda böcker med ett lättläst och bra språk.

Anne-Lie Högberg arbetar som ekonomiansvarig, är fembarnsmamma och det här är hennes sjätte bok. Breven som länkar oss samman blev finalist i Årets feelgood 2022.

Författare: Anne-Lie Högberg
ISBN: 9789177718222
Utgivningsdatum: 2024-02-07
Förlag: Printz 
Kommentera här: