Lundens hjärta av Linda Edgarsson

Lundens hjärta är en fristående uppföljare till Linda Edgarssons debutbok Där vassen viker. Boken utspelar sig i Småland i början av 1900-talet och vi får följa Hilmas dotter Erika Skog. Hon är motsatsen till sin tystlåtna och tillbakadragna mamma och får ofta problem på grund av sin framfusiga och sannings sägande personlighet.

Under en stor del av sitt liv har Erika bott hos Anna och Oskar på gården Sjölund. Hon minns inte så mycket av sin mor och fadern anser att hennes uppfostran blir bättre i Annas händer. Barndomen har flytit på och tillsammans med torpsrsonen Jon har hon utforskat den vackra småländska naturen och livet på Sjölund har varit bra. 

Som 17 åring börjar nu livet hinna ifatt henne och tankarna kring modern flyter mer och mer upp mot ytan. Det börjar bli dags för henne att ta över faderns gård, men hon vill inte gifta sig och fastna i den tidsenliga kvinnorollen. När Anna vill skicka henne till en hushållsskola rymmer hon hem till faderns gård och där krackelerar hela hennes bakgrund. Sakta börjar hon förstå att hennes liv har varit kantat av lögner och hon vet nu inte vem hon kan lita på. När Jons storebror återvänder från Amerika får hon flera av sina frågor besvarade men hans ankomst gör hennes liv allt mer komplicerat.

Precis som med Där vassen viker hade jag en trög start in i handlingen. Men när jag sakta började få en känsla av sammanhang och kunde placera in platser och personer från den första boken så föll allt på plats. Jag har tidigare läst att allt började med en misslyckad släktforskning och en ung släkting som åkte till Amerika. Linda Edgarsson började skriva några rader om sin egen släkt men allt slutade med en helt annan kärlekshistoria som inte gav henne ro förrän hon skrivit den till slutet. 

Jag är så gammal att jag har varit med på både slått, mjölkning och grisslakt, men jag anar att många läsare i dag inte har de upplevelserna. Linda Edgarssons fina miljöbeskrivningar och trovärdiga gestaltning av torparlivets arbete och orättvisor blir här till ett tidsdokument. Ett tidstypiskt exempel på ett liv som formas utifrån dåtidens moral och omgivningens krav. Därmed inte sagt att historien är mossig, för ungdomsrevol, moral, krav, vänskap, genetik, lögner och passionerad kärlek står lika mycket i fokus i dag som i slutet på 1800- och i början på 1900-talet.

Berättelsen om Erika är både vacker och upprörande. Lika många gånger som jag velat ruska om och förmana har jag också velat smeka och trösta. Det har varit en ambivalen upplevelse att följa ett upproriskt barn i en ung kvinnas kropp. Det här är en välskiven och mycket läsvärd bok och jag ser fram emot att få veta mer om både Hilma och Erika.

(null)
 

Lundens hjärta 
Författare: Linda Edgarsson
ISBN: 9789189750203
Utgivningsdatum: 2023-11-14
Förlag: Bookmark Förlag

Där vassen viker
Författare: Linda Edgarsson
ISBN: 9789189393370
Utgivningsdatum: 2022-04-20
Förlag: Bookmark Förlag

Serie: Gårdarna 

Här har jag tidigare skrivit om Där vassen viker.
#1 - - Anonym:

Tack snälla. Så fint du har skrivit om Lundens hjärta 💚

Svar: Tack! själv för bra böcker.
BASILICA
 
Follow my blog with Bloglovin