Boktips! - böcker om bönor

Boktips!
Under många år var groddade bönor ett naturligt inslag i vårt kosthåll. De senaste åren har groddningen legat nere men nu var det dags igen. En favorit är kokta/förvällda mungbönor. Upphettning är bra för att man då också dödar ev. bakterier som kan ha växt till sig under groddprocessen.

Redan 2018 köpte jag  "Låt bönor förändra ditt liv" av Lars Erik Litsfeldt och Patrik Olsson och har alltid sett bönor som en naturlig del i kosten. Under några år när vi åt striktare lågkolhydratskost så saknade jag bönorna, men nu är jag tillbaka i bönträsket. Ett extra billigt och näringsmässigt bra alternativ under årets första månader. Boken är kanske speciellt riktad till diabetiker, men jag ser den som intressant för alla som har intresse för sin egen hälsa. Bokens tema är bönor och andra baljväxter som innehåller resistent stärkelse. Bönor har varit stapelföda för många folkslag i årtusenden, men de innehåller lektiner och kan de ge magknip. Därför är det viktigt att skölja, lägga i blöt och koka enligt beprövade recept.

I juli 2020 kom uppföljaren Låt bönor förändra ditt liv : kokboken. Där har Lars Erik Litsfeldt och Patrik Olsson ett samarbete med Birgitta Höglund. Jag har skrivit om Birgittas recept många gånger här, hon är kock och har ett stort intresse för lågkolhydratkost och resistent stärkelse. Här finns många intressanta recept med olika bönor. 

𝙇å𝙩 𝙗ö𝙣𝙤𝙧 𝙛ö𝙧ä𝙣𝙙𝙧𝙖 𝙙𝙞𝙩𝙩 𝙡𝙞𝙫 finns som pocket och 𝙇å𝙩 𝙗ö𝙣𝙤𝙧 𝙛ö𝙧ä𝙣𝙙𝙧𝙖 𝙙𝙞𝙩𝙩 𝙡𝙞𝙫 : 𝙠𝙤𝙠𝙗𝙤𝙠𝙚𝙣 går att köpa till mycket bra pris nu på bokrean.

(null) 

Låt bönor förändra ditt liv : kokboken
Författare: Birgitta Höglund, Lars-Erik Litsfeldt, Patrik Olsson
ISBN: 9789188917478
Utgivningsdatum: 2020-07-28
Förlag: Bladh by Bladh

Låt bönor förändra ditt liv
Författare: Lars-Erik Litsfeldt, Patrik Olsson
ISBN: 9789188429834
Utgivningsdatum: 2018-08-09
Förlag: Bladh by Bladh

(null) 

Jag använder alltid min Servo Fix från Tupperware till groddningen. Den har varit med i många år nu men fungerar fortfarande lika bra.Kommentera här: