Fråga aldrig om Marianne av Carolina Neuraths

Jag fick ett meddelande från en facebookvän och tidigare kurskamrat. Hon hade precis läst ut Carolina Neuraths dokumentära roman Fråga aldrig om Marianne och den berörde henne. Jag hade då inte läst boken men lovade att skriva upp den på läslistan och höra av mig när jag läst klart.

Fråga aldrig om Marianne är en komplicerad och grym historia om kärlek och våld. Den kom ut i  oktober 2021 och i den försöker Carolina Neurath bena ut det öde som hennes farmors systerdotter Marianne gick till möttes. Mariannes mamma Ingrid var en komplex personlighet under hela sitt liv, en rastlös själ som alltid längtade efter något bättre än det hon hade. Hennes första äktenskap gick i kras och när hon träffade fransmannen Pierre flyttade hon till Paris. Där föddes dottern Marianne och hennes lycka borde vara total, men deras passionerade kärlek blev med tiden mer och mer destruktiv.

Efter trettio år i Frankrike kom Ingrid hem till Sverige med ett tungt bagage. Hon hade tillbringat sju år i ett franskt fängelse och dotterns öde tystades ner i familjen. Som barn fick Caroline Neurath inte veta mycket och farföräldrarnas budskap var " fråga aldrig om Marianne". Författaren träffade Ingrid många gånger och upplevde henne som kall och kylig, men frågan är om hon var det redan som ung eller skiftade hennes personlighet efter de händelser hon varit med om. Avslutet på hennes liv som hustru och mamma måste ha satt sina spår. Livet i ett fängelse är också hårt och hennes brott hade hög prioritet för trakasserier och misshandel av övriga intagna

Carolina Neuraths planerade att skriva sin familjs historia i 15 år och i delar av boken får vi följa hur hon sakta söker sig fram i sina farföräldrars anteckningar och genom att intervjua Ingrid utan hennes vetskap. Som barn fick Carolina bara veta att Ingrids barn Marianne hade dött i en mopedolycka. En släktlögn som levde kvar även efter att Carolina som 18-åring fått veta att mopedolyckan var en modifierad sanning. Ingrid är i dag död och hon avtjänade sitt sjuåriga fängelsestraff, kanske är den här boken en upprättelse för Marianne som så tragiskt miste sitt liv redan vid 16-års ålder. Kanske är det också en upprättelse för de anhöriga, för familjetragedier påverkar en familj i generationer.

Som journalist behärskar Caroline Neurath språket till fullo och bokens växlande tidsperspektiv ger handlingen extra spänning. Det var ändå en lång väg in i handlingen innan jag greppade den helt och fick ett bra läsflöde, men mitt intresse trappades sedan upp sida för sida.

Bokens budskap för mig är hur viktigt det är att uppmärksamma psykiskt ohälsa. Hur inre och yttrebfaktorer påverkar mående och handlingar och hur viktigt det är med stöd utifrån när självinsikt och livsbalans rubbas. Där är familj, vänner och proffesionella hjälpinsatser mycket viktiga. Sprit och tabletter är heller aldrig en bra kombination tillsammans med obehärskat omdöme och obalanserad verklighetsanknytning. 

Berått mod, galenskap eller sjukdom? Det är en fråga som troligast aldrig får sitt exakta svar. 

Tack! Malin för att du tipsade mig om den här boken. 

(null)

Fråga aldrig om Marianne

Författare: Carolina Neurath
ISBN: 9789100185312
Utgivningsdatum: 2021-10-29
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Boken finns inbunden, som pocket, e-bok och ljudbok.

Anna Carolina Neurath Bengtsson, född 17 november 1985 i Segeltorp i Huddinge, är en svensk journalist med fokus på ekonomijournalistik, programledare och författare. (Wikipedia)

Kommentera här: