Författarinlägg av Hans-Christian Höie - del 2 i vårens bokprojekt 2024

 Jag debuterade som författare 2021 med "Relatörerna". Min andra roman "Kraschkurs" kommer släppas senare i år i samtliga format via Storify Publishing. Båda böckerna innehåller en del dramatik men slutar positivt och hoppfullt. Man kan säga att de rör sig i gränslandet mellan feelgood och relationsromaner. 

 Huvudanledningen till att jag ägnar mig åt kreativt skrivande är att det regelbundet dyker upp idéer till händelser, karaktärer och dialoger i mitt huvud. Jag mår bra av att skriva ner allt och sätta ihop det till berättelser. Slutmålet är att mina böcker ska vara både underhållande och tankeväckande för läsarna. För att komma i mål har det krävts en hel del jobb. Jag tänkte berätta lite om ett par av mina personliga utmaningar som varit extra krävande.  

 För det första skriver jag på svenska, trots att jag ursprungligen kommer från Norge. Efter att ha bott i Stockholm sedan 2005 tänker jag numera på svenska. När jag åker till Norge märker jag att mina gamla landsmän och -kvinnor använder en del ord som jag glömt bort eller som låter konstiga och främmande. Trots att svenska blivit mitt naturliga skrivspråk händer det att norska ord och fraser blandar sig in. Ofta är det små nyansskillnader som ställer till det. Det är tur att man kan googla och att det finns professionella språkgranskare. 

 En annan utmaning handlar om mina personliga egenskaper och begränsningar. Vid 45 års ålder fick jag diagnosen autismspektrumtillstånd. Några år senare råkade jag ut för utmattningssyndrom. Vissa mentalt krävande aktiviteter har varit svåra att genomföra efter utmattningen, men tur nog har just kreativt skrivande fungerat bra. Det verkar ha en helande kraft. Detta upplevde jag särskilt medan jag skrev "Kraschkurs", som beskriver hur det kan upplevas att vara autistisk.  

 Den ena av de två perspektivpersonerna i boken heter Leo. Han är 43 år och har en autismdiagnos. Leo lever ensam och han känner sig som en katt i en värld av hundar. När han får möjlighet att utgå från sina egna idéer och inte blir avbruten känner han sig stark och energisk. Om någon "sätter ett koppel" på honom och försöker leda honom åt ett visst håll går det däremot trögt och han tappar större delen av sin energi. Enligt Leos egen metafor är hundar designade för att ingå i en flock och en hierarki. Katter är fria själar som går sin egen väg och behöver ha möjlighet att välja när de vill umgås med andra, samt med vem.  

 Bokens andra perspektivperson heter Kim. Han är en stressad småbarnspappa och sjuksköterskestudent som tar på sig uppdraget som Leos sociala kontaktperson. Jag hoppas att läsare som eventuellt har svårt att förstå sig på människor med autism kan få en ökad insikt när de följer Kim. Han är till en början förvirrad över Leos beteende, men när de lär känna varandra blir det klarare för honom vilka behov den autistiska mannen har. I "Kraschkurs" vill jag utmana läsarna att betrakta autism och "normalitet" ur olika perspektiv. Min förhoppning är att berättelsen kan bidra till att bygga broar mellan "normalstörda" människor och personer med autism eller liknande diagnoser.    

  Även i min debutroman "Relatörerna" har flera av karaktärerna personlighetsdrag som kan tolkas som autistiska. Boken handlar om en handfull akademiskt utbildade, nördiga män som fastnat i onlineträsket. Tillsammans ger de sig ut i verkligheten för att försöka lista ut hur vänskap och romantik fungerar IRL.  

 Ett tema som är gemensamt för mig och mina karaktärer är alltså att det finns vissa hinder och begränsningar som behöver övervinnas. Detta kan enligt min erfarenhet stimulera kreativiteten och ge en riktning framåt, eftersom man har något att kämpa mot för att nå sitt mål. I arbetet med "Kraschkurs" har jag, utöver de utmaningar jag nämnt, genomfört flera redigeringsomgångar, skrivit om diverse kapitel och strukit en mängd ord. Nu kvarstår bara den sista redigeringsfasen i samarbete med redaktör och korrekturläsare innan den blir redo för utgivning, troligtvis efter sommaren.

Hans-Christian Höie 

Vill du läsa mer om Hans-Christian Höies författarskap så hittar du honom på instagramkonot @hanschristianhoie

Det här är det andra författarinlägget i vårens bokprojekt som jag gör tillsammans med 𝙎𝙩𝙤𝙧𝙞𝙛𝙮 𝙋𝙪𝙗𝙡𝙞𝙨𝙝𝙞𝙣𝙜 Nästa vecka håller Christoffer Sorner i författarpennan. Han är VD på Storify Publishing och författare till böckerna om Hansson & Nilsson @rocknrolldetekiven

 

Relatörerna ISBN: 9789189474093

Obetald marknadsföring 
 
 


Kommentera här: