Den hemliga gästen av Nita Prose

En av de bäst böcker jag läste 2023 var Städerskan av Nita Prose och nu är uppföljaren här. Den hemliga gästen är precis som Städerskan en pusseldeckare och feelgood på samma gång. 

Molly Gray är en udda person som städar på anrika Regency Hotell. I Städerskan har hon precis mist sin mormor. Hennes ekonomi är ansträngd på grund av att en tidigare pojkvän lurat både henne och mormor på pengar. En morgon när Molly skall städa på en av stamgästernas hotellrum så hittar hon honom död i sängen. Där börjar en komplicerad historia när hon blir inblandad i knarkaffärer och grundligt sviken av de få vänner hon har.

När Den hemliga gästen tar sin början har Molly blivit städchef och skaffat pojkvän. En morgon anordnar hotellet en mottagning där succéförfattaren J.D. Grimthorpe, pusseldeckarnas mästare, skall göra ett mycket betydelsefullt tillkännagivande. Han hinner bara dricka upp sitt te innan han faller ner död på golvet. Bland gästerna finns flera kvinnliga medlemmar i Grimthorpe speciella fanclub, boktryckare och reportrar. Händelsen  tar Molly tillbaka till barndomens minnen och precis som i den första boken blir Molly här inblandad i en mycket stökig utredning.

En odiagnostiserad autismspektratstörning stället till det för Molly och hennes kollegor anser nog att hon inte har alla bestick i lådan. Hennes noggrannhet, hennes smutsfobi och kärleken till ordning och struktur gör henne till en mycket bra städerska som fullföljer sitt arbete till yttersta perfektion. Precis som Molly själv är hennes språk tydligt och strukturerat. Hon älskar liknelser, idiom och förtydliganden som inte alltid uppskattas av dem hon för samtalar med. 

Mollys mormor sa alltid: "Älskar du ditt jobb behöver du inte jobba en enda dag i ditt liv" därför har Mollys motto blivit "Renligheten är en dygd".

Städerskan och Den hemliga gästen är speciella böcker som jag tycker väldigt mycket om. Båda lämnar en eftersmak, både bitter och ljuv för Molly är en person som det är lätt att ta till sitt hjärta. Jag  hoppas få läsa mer om den snälla och lättrogna hjältinnan som sakta börjar få tjockare skinn på sin näsa.

Nita Prose bor I Kanada. Hennes debut med Städerskan har toppat amerikanska bästsäljarlistan, intagit plats tre på brittiska listan och plats två på den kanadensiska och troligast blir den också film. Boken är såld till över 30 länder och även om jag redan hunnit läsa att uppföljaren fått blandat mottagande så tror jag på ännu en succé.

Det här är en kärleksförklaring och då inte bara till städerskeyrket, utan också till det som ännu inte alla förstått. " Vi är alla olika men har ändå samma värde". 💕

(null)


Den hemliga gästen
Författare:
 Nita Prose
ISBN: 9789100804718
Utgivningsdatum: 2024-01-22
Översättare: Manne Svensson
Förlag:  Albert Bonniers Förlag

Städerskan
Författare:
 Nita Prose
ISBN: 9789100187033
Utgivningsdatum: 2022-02-22
Översättare: Manne Svensson
Förlag:  Albert Bonniers Förlag
Kommentera här: