Författarinlägg av Erik Nilshammar - böckerna om kronolänsman Fortsbeck från Farilla

 

Jag heter Erik Nilshammar, är 56 år och kommer från byn Hovra i nordvästra Hälsingland. Mitt skönlitterära författarskap sträcker sig inte längre tillbaka är ett decennium. Men på de 10 åren har jag å andra sidan hunnit ge ut 8 böcker. Som liten skrev jag massor. Fantasifulla halsbrytande och galna noveller för mitt eget höga nöjes skull. Men det fanns få manliga förebilder i min närhet som ägnade sig åt skrivande. Det kändes lite förbjudet, nästan barnsligt att syssla med sådantSå när jag skulle börja högstadiet eldade jag upp alltsammans, och blev vuxen. Om det inte varit för mina döttrar och min mamma så hade jag nog tappat det lustfyllda skrivandet heltMen eftersom min mamma alltid läst högt för mig när jag var liten så ville jag göra detsamma med döttrarna. Berättelserna ur Sagan om Ringen och Narnia hade betytt mycket för mig. Så jag läste samma böcker för mina barn. När böckerna vid något tillfälle tog slut så började jag att hitta på egna historierFantastiska äventyr som alltid avslutandes med en cliffhanger till nästa kväll. Och så höll det på tills döttrarnablev för stora.

Men fascinationen över berättandet och fantasins möjligheter hade hållits vid liv och jag återkom ständigt till att "man borde skriva en bok". Till slut tog jag ledigt en vecka för att se vad som skulle komma ut ur tangentbordet. Säkert ingenting som en skrivcoach skulle rekommendera, men fört mig var det perfekt att börja med ett blankt papper. Att få öppna dammluckorna och låta fantasinflöda. Till en börja kanaliserades den strida bleckströmmen till skrönor i Arto Paasilinnas anda, för att sedan övergå i en fors avskräcknoveller och slutligen mynna ut i ett hav av historiska kriminalromaner. Det är där jag befinner mig nu. I min bokserie om kronolänsman Fortsbeck från Farilla har jag hittills gett ut tre romaner och arbetet på den fjärde är påbörjat. De utspelar sig alla i det tidiga 1700-talets Hälsingland. En tid präglad av det stora nordiska kriget, farsoter, missväxt, svält och död, men också av stark tro och vidskeplighet. Många händelser, företeelser och personer är hämtade från verkligheten och de stora historiska dragen är korrekta. I denna dunkla historiska mylla låter jag mina kriminaldramerta plats. "Orsjöodjuret", som är den senast utgivna delen, kretsar runt en förlist kyrkbåt där en hel by drunknat, jakten på en sjöorm och en rad mystiska dödsfall som radas upp invid Orsjöns strand. Allt i skuggan av det stora nordiska kriget och Karl XII envälde.

Överhuvudtaget är Hälsingland ett tacksamt landskap att skildra som författare. Historieberättandet har alltid varit rikt och mycket av de märkligheter som hänt finns nedtecknade. Tron på skogens väsen och närvaro i det dagliga livet har heller aldrig riktigt försvunnit. För mig var det naturligt som barn att höra religiösa släktingar prata om Jesus den ena stunden, för att i nästa stund berätta om vittrornas vägar. Mycket av det här har jag skildrat i mina skymningsrysare. Skogsfrun, eller "Skoje-Kare" som hon heter i nordvästra Hälsingland, är ett väsen som man fascinerades av som liten. En vacker kvinna, med rygg som en murken trädstam, som förleder ensamma män i skogarna. Och kanske har hon mer anledning än någonsin att göra det idag då vi inte längre verkar bry oss så mycket om skogens helighet. Detsamma gäller väl hustomten som förr vakade över gården och gårdsfolket, såg till att djuren hade det bra, och höll yxan slipad i vedboden. Denna grå varelse som knappast har någonting alls gemensamt med nutidens Coca-Cola-tomte. Frågan är hur hustomten ser på oss nutidsmänniskor och det ytliga liv som vi lever? Kanske står han bakom knuten på julafton, med den nyslipade yxan i ena handen. Hög på flugsvampsdricka, bortglömd och bitter. Står där och ser på när den salongsberusade fadern kränger på sig tomteskägg och päls för att överlämna det groteska berget med julklappar till sin bortskämda familj. Utan en tanke på den som vakat över gården i århundraden. Hur det går kan du lyssna på i Podden Gammelgrav i ett julavsnitt som heter "Grå mot den vita drivan". 

God Jul och ett Gott nytt År önskar Erik Nilshammar

 

✨✨✨

Tack! Skräck. Skröna och Krim. Vill du läsa mer om Erik Nilshammars värld, djupt in i det mytiska Hälsingland eller lyssna på podden Gammelgrav så gå in på eriknilshammar. se. Erik finns också på Instagramkontot @erik_nilshammar.

Det här är årets sista gästinlägg. Onsdagen den 5 februari är presentationerna tillbaka och då håller Jennie Nilsson i författarpennan. I oktober 2024 kom hennes bok Under huden blöder jag, där vi får träffa Hanna som får diagnosen EIPS ( emotionellt instabilt personlighetssyndrom) eller borderline som de flesta av oss är mer bekanta med.

✨✨✨

 
Orsjöodjuret
Författare:
 Erik Nilshammar
ISBN: 9789198843415
Utgivningsdatum: 2024-12-06
Förlag: Chatterbox Productions