1:advent - ett söndagsinlägg utifrån - Gud var aldrig död - människan slutade leva av Adin Vreva
I Gud var aldrig död - människan slutade leva av Adin Vreva står filosofin med teistens och ateistens frågeställningar i fokus. Författaren har tydligt tagit ställning men ger varje läsare möjlighet till egna tolkningar av texten.
"Jag tänker, alltså finns jag."
RENE DESCARTES
Vad innebär det att vara en god människa och vad har tanken med det att göra? Ja, Sokrates påstod att det inte fanns några onda människor utan att allt handlar om okunskap. För att vi ska veta vad som är gott och vad som är ont behövs en djup kunskap bortom det ytligt materiella. Kärlek, mod och lycka är ord som säger mycket men de refererar till något fysiskt i världen och vi kan känna smärta, sorg, glädje och kärlek trots att vi enbart består av materia.
Jag känner ofta en okunskap, tvetydighet och ambivalens i viktiga frågor och tänker då att "man kan tänka si och man kan tänka så." Jag har tidigare skrivit många inlägg om egna val och att välja livsinnehåll. För mig är det viktigt att lyssna till sina känslor, utgå från sina erfarenheter och ha en inre dialog med sig själv om vad som är viktigt och känns bra. Det ena valet utesluter inte det andra, men ställer jag frågan i en AI-chatt (artificiell intelligens) händer något annat. AI reflektera inte över alternativ utan "pang på rödbetan" har jag direkt ett exakt svar.
Människan har något unikt och det är förmågan till fri vilja och kanske är det när vi ställs inför mer sårbara tillfällen i livet som vi får kunskap om våra innersta värderingar. Adin Vrevas bok handlar om att öppna upp sitt sinne för kunskap bortom det omöjliga och bokens titel är författarens svar på tyske filosofen Friedrich Nietzsche som menande att Gud är död. Adin Vreva vill med boken säga att Gud inte är död och att människan i stället slutat leva.
Jag är mer hemma i beteendevetenskapens psykologi och psykaitri och allt hörde ihop i filosofins början, men med åren har de båda utvecklats till separata lärandeområden. Jag läste någonstans en enkel förklaring "att psykologin undersöker frågan "Hur tänker människan?", medan filosofin undersöker frågan "Vad är en tanke?".
Adan Vreva ger många tankar med sina frågeställningar som…….
"Vad kan vi egentligen veta? Finns det någon kunskap som vi kan vara helt säkra på, där inga tvetydigheter råder?
Är himlen blå? Är vattnet vått? Är elden varm? Kan vi vara säkra på något över huvud taget eller lever vi i en värld där allt kan läggas upp på bordet för diskussion?"
Vad innebär illusionen av orsak och verkan för människans strävan efter kunskap? Och Vem skapade den första händelsen som är orsaken till alla andra händelser?
Boken behandlar filosofiska ämnen som epistemologi, etik och metafysik på ett intressant och lättlästs sätt. Den ger möjlighet till att utmana egna uppfattningar och världssanningar där frågan "vad är meningen med livet" kanske är en av de mest fundamentala.
"Än en gång måste vi skilja på den yttre och inre världen. Den inre världen är fri, medan den yttre världen är deterministisk. Om så inte skulle vara fallet hade moral och etik varit meningslöst, då människan inte hade kunnat ansvara för sina handlingar eftersom allt redan var förutbestämt."
Vetenskapen lär oss att världen är förutsägbar och att det finns fysiska lagar som härjar och bestämmer utfallet. Det verkar som att vi lever i en förutsägbar värld där orsak och verkan samspelar. Men är det något vi missar?
Det var Sören Kierkegaards filosofi som banade väg för existentialisten och under min studietid refererade jag ofta till hans texter i mina uppsatser. Andra filosofer har efter hand byggt vidare på hans förhållningssätt att betrakta världen. Varje individ bestämmer vad som är rätt eller fel och vi väljer vilka vi är oavsett existensens begränsningar.
"Tron börjar där tänkandet upphör."
SÖREN KIERKEGAARD
Det här är bok som jag skulle kunna skriva massor om men nöjer mig här och Gud var aldrig död - människan slutade leva blir söndagens boktips.
Naturvetaren Adin Vreva bor i Landskrona och läser filosofi vid Lunds universitet. Han har skrivit flera artiklar och essäer där han diskuterar teman som moral, fri vilja, och människans sökande efter mening.
Gud var aldrig död - människan slutade leva
Författare: Adin Vreva
ISBN: 9789181011135
Utgivningsdatum: 2024-11-07
Förlag: Lava Förlag
✨✨✨
"Jag ser ett extra värde i att böcker syns i det sociala flödet eftersom vi människor fattar beslut som är baserade på vad andra runt omkring oss tycker och gör. En bok som inte passar mig kan väcka nyfikenhet hos andra. Ett råd från mig till alla författare som inte har möjlighet till stora marknadsföringskampanjer är att samarbeta med bokbloggare och personer som skriver på olika sociala medier, "den som inte syns finns inte". Tillsammans är vi starka och med det menar jag obetald marknadsföring."
Det här skrev jag i fredagens gästinlägg hos midgardsormen.nu och efter ett kortare uppehåll under jul och i januari kommer jag att fortsätta presentera intressanta gäster varje onsdag. Inläggen har varit mycket uppskattade av författare och läsare och sidvisningarna har varit många. Jag finns under namnet Basilica på basilicablogg.se och Instagramkontot @basilica55 och har e-postadressen basilica@live.se Jag har också ett mindre Instagramkonto med fokus på mat och vardag som heter @basilicakost där jag ibland också recenserar böcker om kost och hälsa.
Så hör gärna av dig om du är intresserad av något bokrelaterat samarbete eller något inom kost och hälsa under våren 2025. Vill du läsa mitt gästinlägg så hittar du det HÄR.
Min onda rygg och höft har också krävt vila i läsfåtöljen och i dag känner jag att kroppen behöver en extra omtanke. Tur i oturen för i dag startar kalenderlyssnande och julboksläsandet på allvar. På min lista finns…….
✨𝘿ö𝙙𝙚𝙣 𝙞 𝙟𝙪𝙡𝙗𝙤𝙣𝙖𝙙𝙚𝙣 𝙖𝙫 𝙎𝙤𝙛𝙞𝙖 𝙍𝙪𝙩𝙗ä𝙘𝙠 𝙀𝙧𝙞𝙠𝙨𝙨𝙤𝙣 Ljudbokskalender i 24 avsnitt
✨𝙀𝙣 𝙨𝙠ä𝙧𝙜å𝙧𝙙𝙨𝙟𝙪𝙡 𝙖𝙫 𝘼𝙣𝙣𝙖 𝙒𝙞𝙣𝙩𝙝𝙚𝙧 Feelgood i skärgårdsmiljö.
✨𝙅𝙪𝙡𝙨𝙩ö𝙠 𝙞 𝙃𝙖𝙣𝙣𝙖𝙨 𝙠𝙖𝙛𝙛𝙚𝙨𝙩𝙪𝙜𝙖 𝙖𝙫 𝙆𝙧𝙞𝙨𝙩𝙞𝙣𝙖 𝘼𝙝𝙡𝙨𝙩𝙧ö𝙢 Del tre och finalen i serien 𝘏𝘢𝘯𝘯𝘢𝘴 𝘬𝘢𝘬𝘰𝘳.
✨𝙅𝙪𝙡𝙗𝙧𝙚𝙫𝙚𝙩 𝙖𝙫 𝙆𝙟𝙚𝙧𝙨𝙩𝙞 𝙃𝙚𝙧𝙡𝙖𝙣𝙙 𝙅𝙤𝙝𝙣𝙨𝙚n Julroman med 24 kapitel som vilat i min bokhylla sedan 2021.
Jag vill också tipsa om kommande onsdags gästförfattare Kent Klint Engmans julkalender. Han kör en repris av fjolårets kalenderbesök på Dårön. Hans imitationer av öns befolkning är betalbar och lockar till många skratt. Avsnitt 1 ligger ute nu på Kent Klint Engmans facebooksida.
Fredagens middag blev varmrökt öring med ugnsrostad potatis, sötpotatis, blomkål och stuvad spenat. Bilden blev inte den bästa men riktigt gott var det. Tack till de våra på Nävsta rökeri för en perfekt fisk.
i dag tänder vi årets första adventsljus och håller tummarna för att halka och annat väderkaos uteblir i väntan på Jul och Nyår.
Vinden susar i advent
och vårt första ljus blir tänt.
Barn som har det svårt i världen,
Gud bevare dem på färden.
- Britt G. Hallqvist -