Fostrad av Malin Sanglert

Fostrad av Malin Sanglert är tredje boken i den helt fristående Arvserien. Jag har läst de tidigare böckerna Det andra arvet och Rotfast som var speciella och intressanta berättelser om arv och familjehemligheter.

Rubens hustru gick tidigt bort och dotterns uppfostrades av farmodern som bodde i ett hus på gården. När dottern vuxit upp försvann hon ut i välden och efter farmoderns död bor nu Ruben ensam på den gamla släktgården. Han betraktas som en enstöring och flera rykten florerade kring vad som hände när hans hustru gick bort.

Maja, Rubens dotter har en längre tid levt i ett destruktivt förhållande med sin pojkvän I Norge. När hon nu flyr tillbaka hem till sitt föräldrahem blir faderns mottagande något helt annat än det hon väntat sig. Han misstror hennes planer på att stanna kvar och driva gården och förbjuder henne att gå in i det hus där farmodern tidigare bodde.

Inger är gift med Morgan och arbetar på samhällets bibliotek. Hon promenerar ofta runt på ägorna kring den gamla släktgården. Hon har med stort intresse lyssnat till allt det skvaller som rör sig kring Ruben och när hon en dag upptäcker att dottern kommit tillbaka tar hennes nyfikenhet och intresse för det förflutna en näst intill onormal proportion. 

I Fostrad berättar de här tre personerna om sig själva och om livshändelser som blir till en helhet och en sanning i ett överraskande slut. Jag blir stundtals lite frustrerad över karaktärernas beteenden och över de beslut de tar, men när saker som skett i det förslutna knackar på är det inte alltid lätt att hitta rätt grunder för ett logiskt resonemang och rationellt handlande. 

Hos Bonniersbokklubb kan man läsa ett citat från min recension om den andra delen Rotfast:

"En mycket spännande bok om manipulation, faders/auktoritetskomlex, nordisk folktro och saknaden efter trygghet och kärlek. En handling som berör och sitter kvar hos mig." Basilica, blogg"

Malin Sanglert håller här kvar flera av de ämnen som hon skrivit om i de tidgare böckerna och det är svårt att inte beröras av arvets betydelse. Inte bara det genetiska arvet utan hur vår uppväxt och de vuxnas beteenden och beslut formar våra liv, generation för generation. 

Jag upprepar det jag skrivit tidigare om Arvserien.  Fostrad har …"En handling som berör och sitter kvar hos mig"

"Gården och blodet från alla de som en gång bott här kommer alltid rinna i dina ådror. Maja, låt inte deras offer vara förgäves. Just så sa han."

(null) 

Fostrad

Utgivningsdatum: 29 augusti, 2024
ISBN: 9789180317443
Förlag: Bokfabriken

(null) 

Huset på bilden är min släktgård. Huset stod klart år 1800 och 224 år och många generationer senare står jag där som dotter, mamma och farmor.