Skaparen av Jonas Moström och Arne Dahl

Med många års erfarenhet av att skriva deckare har Jonas Moströms och Arne Dahls författarpennor här skapat en fängslanden läsning. Skaparen i deras nya serie True Fiction bjuder på en metafiktiv historia där författaren Tom Borg blir misstänkt för det mord han själv skriver om.

Tom Borg har skrivkramp och tre år efter att hans internationella succé Big Bang Blues kom ut är inspirationen borta. Han har försökt med både antidepp-piller och psykoterapi men har ändå bara fått till en kort synopsis. Handlingen ska utspela sig på en strippklubb och offret är landets miljöminister. Så långt har han kommit, men sedan är det stopp.

På Akademibokhandelns boksignering träffar Tom en vacker rödhårig kvinna. Hon läser litteraturhistoria på universitetet och skriver på en c-uppsats om Tom och hans bestseller. Kvinnan heter Nicole och på kvällarna dansar hon på en klubb för män med pengar. I rent studiesyfte följer Tom med henne till klubben. Plötsligt befinner han sig sittande i en bubbelpool på en strippklubb och bokens synopsis blir till en mardrömslik verklighet.

Spänningen trappas upp när polisen söker Tom och Tom söker sanningen i sin egen historia.

Den rullstolsburne poeten och Akademiledamoten Lennart Stagnelius och polisen Olivia Woolf är viktiga personer som följer med i hela den här historien. Lennart kommer från Jämtland och bor på lyxig husbåt vid Nybrokajen. Han har aldrig haft skrivkramp, bara kramp i benen, men som en sann vän har han djup medkänsla för författarvännens frustration. Olivia är gift med Peter och en fena på MMA. Hon lever med två olika DNA-uppsättningar, vilket gör att hon är sin egen tvilling. Ett av de synliga tecknen är ett blått och ett grönt öga. Hon är också mamma till den flickvän som Toms son delar säng med i sitt pojkrum hemma hos sin pappa.

Stundtals blir det här riktigt spännande men också frustrerande. Jag är mycket imponerad över hur författarna driver handlingen framåt mot ett obevekligt slut. Ibland kan jag tycka att bladvändare blivit ett nött ord, en klyscha. Här kan jag använda ordet helt sanningsenligt, för  boken går inte att lägga ifrån sig. Under några dagar har jag nu bara haft fokus på Skaparen och så mycket annat har fått stå åt sidan

Författarparet Moström och Dahl har här fogats med ett kitt som jag hoppas inte kommer att lösas upp på många år. Det riktigt lyste skrivglädje om dem på bokhandeln förra veckan. Att blanda spänning med humor är ett av deras drag. Här finns många roliga litterära och musikaliska referenser som ur Miguel Cervantes Don Quijotes och J. K. Rowlings Harry Potter. Jag har försökt att hänga med i alla rappa dialoger och schacktermer, men har säkert också missat en del. Jonas Moströms är uppvuxen i Jämtland och det ger upphov till många små underfundiga detaljer som flaggan på Lennarts båt, mönstret på hans slips och att hans robot Ai-da har en röst som Eva Röse (republiken Jämtlands president).

När två bra författare har roligt tillsammans uppstår magi.

Tack! Jonas Moström, Arne Dahl* och Bookmark Förlag för en mycket bra bok.

*Arne Dahl är en pseudonym för Jan Arnald.

 
Skaparen
Författare: Jonas Moström, Arne Dahl
ISBN:  978918982080 Utgivningsdatum: 2024-04-23
Förlag: Bookmark Förlag