Jag blundar och ber av Alex Ahndoril

Kommer jag att bli en av Julia Starks beundrare?
Det var min fråga när jag läst ut paret Ahndorils första del i Nyckelserien

Jag har aldrig läst deras Keplerdeckare. De beskrivs som obehagliga och råa och efter att jag sett filmen Hypnositören så valde jag att helt avstå. När de sedan presenterade sin nya serie som en pusseldeckare väcktes ändå min nyfikenhet. I Jag kommer att hitta nyckeln åker privatdetektiven Julia Stark och hennes exman Sidney upp till en herrgård utanför Sundsvall för att förhöra de personer som hon anar är inblandade i ett familjedrama. I Agatha Christies anda samlar hon sedan alla i ett av herrgårdens rum och diskuterar sig fram till mordets lite komplicerade lösning. Det som är extra intressan i den här boken för mig är att den har anknytning till skog, sågverk och Medelpads historia. 

I Jag blundar och ber blir nu Julia Stark anlitad av den berömda skådespelerskan Bianca Salo. Hon känner sig förföljd och är helt säker på att hon sett sin döde pojkvän som tragiskt gått bort tre år tidigare. Julia tar även den här gången hjälp av sin exman Sidney, han är polis och har möjlighet att komma åt information om vad som hände på hotellet i Helsingfors där pojkvännen dog. Bianca spelade då en stor roll i Shakespeares tragedi Macbeth, men föreställningen lades ner eftersom Bianca bröt ihop och publiken uteblev. Nu ska samma föreställning sättas upp igen på samma plats och med samma skådespelare.

Julia tillbringar en stor del av dygnets timmar med skådespelskan och börjar sakt kartlägga vad som skett. Stalkern har rört sig fritt innanför teaterns väggar och flera verkar ha  tillgång till varandras loger och nycklar. När en av Biancas kollegor plötsligt avlider under en repetition tätnar mysteriet och kraven på Julias detektivarbete och skarpa sinne sätts på sin spets.

Som pusseldeckare roar de här böcker mig, men paret Ahndorils nya grepp i deckarvärlden gör mig ändå frustrerad. Kanske behöver jag släppa mina tidigare tankar om författarparet Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril för att helt kunna ta till mig den här nya mjukare serien. Jag börjar mer och mer sätta mig in i Julia Starks komplicerade personlighet. Sakta börjar hennes hjärnspöken från det förflutna träda fram och hennes beteenden blir mer och mer förståeliga. Deras sätt att skriva på intresserar mig, det är lättläst och begripligt, men kräver ändå en del av mig som läsare. Julia Starks detektivbyrå arbetar natt som dag och hennes iakttagelseförmåga och logika tänkande är knivskarpt. Ibland hinner jag inte riktigt med i att förstå vart och hur hon hittar alla nycklar och hur hon får dem att sanningsenligt passa in. Men när hon väl börjar låsa upp mysteriets dörrrar så känns allt realistiskt. Hennes känslor för exmaken Sidney är däremot svårtydda och blir till en röd tråd som löper vidare till seriens tredje del.

Det jag kan störa mig på är att Julias käpp nämns i så många sammanhang. Julias funktionshinder gör att hon behöver stödet av en käpp och som läsare vet jag att den alltid finns med henne. Att hon får frågan om hon kan ta sig en trappa upp kan jag förstå, men om hon sedan står vid ett fönster med eller utan käpp känns för mig helt irrelevant.

När jag börjar läsa en ny serie så kräver det också min lojalitet. Jag behöver ofta läsa ett flertal böcker för att helt hitta rätt  i personligheter och förstå författarens budskap i sin helhet. Här saknas forfarande en del för att jag helt ska tyda omständigheterna kring Julias traumatiska upplevelser och hennes kraschade äktenskap med polismannen Sidney. 

Efter två böcker har jag ändå ett svar.
JA, jag kommer med stor sannolikhet att bli en av Julia Starks beundrare.
Nu ser jag fram emot bok nummer tre i Nyckelserien

(null)


Jag kommer att hitta nyckel 
Författare: Alex Ahndoril
ISBN: 9789100802165ˆUtgivningsdatum: 2023-11-01
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Jag blundar och ber
Författare: Alex Ahndoril
ISBN: 9789100802202
Utgivningsdatum: 2024-04-04
Förlag: Albert Bonniers Förlag


Ingrid Söderback har skrivit flera vetenskapliga verk i ämnet arbetsterapi och rehabilitering. Efter pensionering ha hon också publicerat böcker i släktforskning och reseskildringar. Det här är hennes första barnbok.