Glöm aldrig Tintin av Sanam Gharaee och Sofia Rutbäck Eriksson

Jag har funderat i flera dagar om jag verkligen skal skriva om den här boken. Det känns svårt att reflektera kring andras smärta och helt omöjligt att återge det dramatiska som Sanam Gharaee berättar om i Glöm aldrig Tintin. Mitt val blev ändå att göra det här inlägget. Det känns så viktigt att vi hjälps åt att lyfta en händelse som inte får inträffa, men som ändå skett. Att det blir ett eko av Tintins namn och minne som ljuder vidare.

Precis som så många andra såg jag programmet på TV där Tintins mamma gästade Carina Bergfeldt. Det som hände Tintin berör oss alla men som mamma, mormor och farmor kunde jag då inte riktigt ta in det hon berättade. Nu har jag avslutat boken och sanningen har kommit i kapp mig. En sanning som gör mig upprörd och som tårar min kind, en sanning som jag ändå aldrig kommer att förstå.

8 januari 2023 skickade Sanam Gharaee iväg sin åttaårige son Tintin för att ha umgänge med sin pappa. Tintin ville inte åka och Sanam ville inte skicka iväg honom, men det svenska rättssamhället hade bestämt något annat. Tintin kom aldrig hem igen. Han var död och en lång vårdnadstvist var därmed slut. En tvist som visar hur sårbart livet kan vara i ett samhälle där lagar, paragrafer och mänskliga omdömen sätter agenda och styr våra val.

Det är en omvälvande känsla att läsa om de händelser som skett i min egen stad och jag förstår också att många omkring mig träffat Tintin och hans föräldrar. Jag läser om besöken på hematologen på Sundsvalls sjukhus, där jag suttit med mitt cancersjuka barn. Familjens liv i stadens centrum, Sanams arbete på Barn och Ungdoms psykiatrin, utflykterna till Sundsvalls fritidsmuseum på Norra berget och hur pappan och Tintin besökte Kulturmagasinets aktivitet. Allt känns så nära, mitt i min vardag, men ändå så långt borta. Tintins mamma valde att flytta för sonens bästa, men efter flytten till Rutvik utanför Luleå blev ingenting bättre. Pappans styrande metoder eskalerade och hans hat till mamma Sanam blev alla till straff för Tintin.

Hur pappan tänkte och hur planen för hans agerande såg ut är lika obegripligt för mig som för andra. Troligast kommer vi aldrig få veta, men någonstans efter vägen borde hans ständiga anmälningar och manipulativa beteende väckt uppmärksamhet. Av vem och hur har jag inte kunskap och insikt i och jag ställer mig samma frågor som så många andra. Hur kunde det här få ske? Hur kunde något som börjat med förälskelse och lycka plötsligt ta en helt annan vändning?

Berättelsen om Tintin är viktig. Tillsammans med författaren Sofia Rutbäck Eriksson har hans mamma förmedlat den på ett välskrivet, detaljerat och respektfullt sätt. Det här är en sann berättelse som inte får falla i glömska. Genom organisationen LexTintin kämpar Sanam vidare för att alla barn ska få en uppväxt fri från våld. Inget barn och ingen mamma ska behöva gå igen det som hände här.

Vilken rätt har en föräldrar till sitt barn om barnen inte mår bra i förälderns vård?

Glöm aldrig Tintin

Efter bokens epilog finns ett flertal foton som binder ihop berättelsen om Tintin. På varje foto ser vi en levnadsglad pojke tillsammans med sin stolta mamma.

"Lex Tintin-föreningen skapades efter mordet på 8-årige Constantin, som kallades Tintin, den åttonde januari 2023."

"Lex Tintin är en ideell förening med syfte att möjliggöra trygga hem, en uppväxt fri från våld och ett liv utan våldsutsatthet för alla barn i Sverige. Vi verkar för att få till mer omfattande lagändringar genom opinionsbildning, kontakt med politiker och andra samhällsaktörer. Vi verkar också för implementering av de lagar, den kunskap och erfarenhet som redan finns idag och som ska se till barnens bästa." (lextintin.se) @lex.tintin #lextintin

(null)


Glöm aldrig Tintin
Författare: Sanam Gharaee, Sofia Rutbäck Eriksson
ISBN: 9789180531610
Utgivningsdatum: 2024-04-08
Förlag: Lind & Co

Boken finns också som ljud- och e-bok. Ljudboken är inläst av Philomène Grandin.