Författarpresentation - En drömbok, en saga om verklighet av Elisabeth Jönsson

Under hösten 2010 startade Elisabeth Jönsson inspirations- och kulturprojektet Punctum saliens. Syftet med projektet har varit att förmedla kunskap, kreativ näring och själslig inspiration. Under åren har hon också gett ut tre böcker Berika och värna livet: tio uppdrag för skaparglädje och själslig inspiration (2012) Kulturdag boken, (2014) och Mer människa -Tankar om livet och den tid vi lever i  (2016), samt medverkat i några antologier.

Punctum saliens är latin och betyder "den springande punkten", namnet "står för ett utforskande av tillvaron och en grundinställning som innebär att sanningen är föränderlig över tid och rum". För den som vill läsa mer om projektet finns utförlig beskrivning på elisabethjonsson.se/punctum-saliens  

Under de här åren hade jag en del samarbeten med Elisabeth och gjorde också några gästinlägg på punctumsaliens.se, en sida som Elisabeth nu valt att avveckla och släcka ner.  
På Tidskrift.nu/Punctumsaliens, en samlingsplats för Sveriges kulturtidskrifter, finns sammanfattningar av de olika inläggen.

I slutet av mars månad kom Elisabeths nya bok En drömbok, en saga om verklighet genom Liv och Tanke Förlag. Boken innehåller fyra sånger och dikter ackompanjerade av Halina Larssons stämningsfulla fotografier. Sång och lyrik harmonierar med den livshållning som Elisabeth gav uttryck för i boken Mer Människa: tankar om livet och den tid vi lever i. (Liv och Tanke Förlag 2016).

Här svarar Elisabeth på några frågor om och kring sin musik och sitt författarskap. 

Hur fick du idén till den här boken?
Jag har glädjen att samarbeta med några inspirerande och uppmuntrande musiker med en bred musikrepertoar och en lekfull inställning till musik.

 Det infann sig snart en stark längtan efter att skriva ned mina egna melodier och när jag äntligen gav mig själv den möjligheten var det underbart. Texter och melodier kom till mig när jag minst anade det. Tack vare stöd och uppmuntran i mitt nätverk fick jag självförtroende att utveckla detta projekt vidare.

Vilka tre ord beskriver dig bäst som författare och musiker?
Lekfull, experimenterande och utforskande

Vilken är din viktigaste ingrediens för en lyckad skaparprocess?
Att våga! Mod att prova och gå vidare även om självkritiken infinner sig. Kreativitet som fenomen intresserar mig mycket. Inte minst eftersom det har stor betydelse också i min lärarroll. Projektet Punctum saliens handlade mycket om att ge sig själv tillåtelse till sin kreativitet. På sidan jagvillvetamer.com skriver jag om detta, men också om andra ämnen som berör skapande på olika sätt.

Har du någon favoritkompositör /musikskapare?
Jag har en förkärlek till melodier. Vill gärna följa en form och en struktur jag känner att jag på något sätt kan relatera till. Jag uppskattar musik inom flera olika genrer; opera, symfonier, visor, pop/rock med mera. Favoriterna varierar över tid. Jag har olika perioder då jag gärna fördjupar mig i en eller ett par musikers verk. 

Har du någon favoritförfattare?
Det är nog som inom musiken, att jag utforskar även här. Tycker om det opretentiösa, det som talar till det allra djupast mänskliga, och det kan jag finna inom vitt skilda genrer, ibland blir det en bok av en filosof, en annan gång kan det bli poesi eller en roman. Jag läser mycket och gärna.

 

"Jag tror att det är viktigt att tillåta sig sin vilsenhet
Den är en del i att vara människa"

Elisabeth Jönsson

  

Du kan läsa mer om Elisabeth på elisabethjonsson,se och på instagramkontot @elisabeth_jonsson_vaxjo. Kanske kan hennes ord inspirera fler till att våga ge sig själv tillåtelse till kreativitet och att förverkliga sina livsdrömmar.

Nästa onsdag håller Ingrid Söderback i författarpennan. Hon har skrivit boken Att vara tavarsam med Moder Jords resurser : Tavarsam berättar om en resa Ingrid Söderback har tidigare gett ut flera verk i ämnet arbetsterapi och rehabilitering. Efter pensionering ha hon publicerat böcker i släktforskning och reseskildringar. Det här är hennes första barnbok. Jag läser boken nu och skriver mer om den nästa vecka.

(null)

En drömbok, en saga om verklighet

Elisabeth Jönsson
ISBN: 9789151907970
Utgivningsdatum: 2024-03-25
Förlag: Liv & Tanke förlag