Draken av Dag Öhrlund

Ewert Oswald Truut är tillbaka och i bok nummer tio ställs han inför stora utmaningar. Efter två dödsfall och efter att flera restaurangägare utsatts  för hot, våld och utpressning, anar han att han har att göra med en grov organiserad brottslighet. Under förhören dyker namnet Draken ofta upp.  Tillsammans med sina medarbetar Carolina Herrera och Richard Kahn påbörjar Truut ett polisarbete som inte riktigt följer polisledningens regler. Truut blir som alltid obekväm på grund av sitt frispråkiga sätt och sina kontroversiella arbetsmetoder. 

Kärlek och privatliv får ett stort utrymme i handlingen. Rebecca vill att de bor tillsammans och att de då flyttar ut till förorten. Truut ger vika för hennes önskningar men får genast problem. Att bo i ett radhus innebär familjeliv och nya regler att förhålla sig till. Alla boende på gatan måste anpassa sig efter en samfällighet som styrs av mycket märkliga människor. När Rebecca plötsligt blir sjuk och hamnar på sjukhus får han som nybliven tonårsförälder ta över allt ansvar för barn och hem.

Händelseförloppet drivs snabbt framåt av nya intesiva och ibland obehagliga händelser. Hans dotter, son och barnbarn finns alltid med i handlingen, även om det sker i olika framträdande roller och papegojans ordförråd växer i varje bok. Öhrlund skriver inga förutsägbara böcker men genom sitt arbete, sina medarbetare och sin familj börjar den ironiske och bakåtsträvande kommissarien sakta anpassa sig till samtidens normer. Hans människosyn och acceptans har förändrats och han står nu inte helt handfallen inför elbilar, mobiltelefoner, veganer och olika sexuella preferenser.

Det här är ett citat ur min recension av bok nio Eldstorm;
"I den bakåtsträvande Truuts universum är det mesta problematiskt, datatekniken, mobiltrafiken, elbilarna och inte minst de nutida könsdefinitionerna. Trots allt är han en mycket empatisk och varmhjärtad person som jag inte kan låta bli att roas av. Med en whisky innanför västen och en Emser i munnen klarar han det mesta och ja, naturligtvis behöver han vin och en John Silver också emellanåt. Nu har han blivit farfar igen och mitt i sin butterhet så visar kärleken till barnbarnen och de otaliga djuren hans rätta personlighet. Två katter, två hundar och en papegoja behöver både kärlek och omvårdnad. Jag kan inte låta bli att önska att jag vore en fluga på en bänk i Vasaparken som på avstånd kunde följa Truut och hans menageri på kvällspromenaden."

Jag hoppas att den mediokre deckarförfattaren Öhrlund (Truuts omdöme) 😊 har en spännande fortsättning på gång där fler viktiga samhällsfrågor kommer upp till ytan. Nu äntar jag på bok nummer elva.

Boken finns just nu bara som ljudbok och den fysiska boken kommer ut i handeln under juni månad. Många trogna lyssnare har reagerat starkt på att författaren själv läst in de senaste böckerna, men jag tycker att Öhrlund gör ett riktigt bra jobb. Jag har träffat Dag Öhrlund personligen och tycker att hans röst personifierar karaktären. Vad Ewert Oswald Truut själv tycker vet jag inte men vänskapen mellan honom och författaren slår an en vänligare ton i den här boken. Tidigare har Truut tyckt att Öhrlund bara varit den mediokre deckarförfattaren som haft den dåliga smaken att ockupera hans stambord på Ritorno. 

En intressant nyhet med ljudboken är att Stefan Sauk som tidigare läst in böckerna nu finns som en alternativ AI-röst. Vissa uttal kan bli lite tokiga annars är jag överraskad över att det fungera så bra som det gör. Jag varvade mellan rösterna och tycker att båda fungerar. 

" DAG ÖHRLUNDS böcker har sålt i miljoner exemplar och de reportage och bilder han gjort under sin tid som journalist och fotograf har publicerats i 150 magasin över hela världen. Förutom den omåttligt populära serien om kommissarie Truut har Dag även skrivit serier om domaren Suzanne Eriks och är en av upphovsmännen bakom Christopher Silfverbielke." (akademibokhandeln,se)

 

Draken
Författare: Dag Öhrlund
ISBN: 9789180532723
Utgivningsdatum: 2024-06-04
Förlag: Lind & Co