Rovdjur av Jonas Moström

Hösten är här och med den en ny bok av Jonas Moström.

Rovdjur är den tionde boken i deckarserien om psykiatriker Nathalie Svensson och hennes kollega och sambo kriminalkommissarie Johan Axberg. Nathalie och Johan har nu fått sitt kärleksbarn, en liten son med en extra kromosom som fått namnet Noah. När Nathalie är på väg till en träff med sin mammagrupp upptäcker hon att vännen Annie blivit överfallen av en mörkklädd person som sedan tagit hennes son William med sig.

En mardröm för en småbarnsförälder och Nathalie och Johan Axberg blir båda inblandade i polisens arbete kring försvinnandet. När sedan ytterligare ett barn försvinner har polisen svårt att hitta rätt kopplingar mellan fallen. Ett flertal ledtrådar mynnar ut i blindo och under tiden ökar oron kring barnens liv. När Noah läggs in på sjukhuset stannar Nathalie kvar där och Johan fortsätter sitt arbete i polishuset, men ingen av dem anar vilka faror som finns inom sjukhusets väggar.

Hur ställer sig den kristna frikyrkan Livets gren till ämnen som rör sig kring kärnfamiljen och vad händer på gården där en grupp män möts kring frågor om ofrivillig barnlöshet? Eller är det så enkelt som att gärningsmannen finns bland nättrollen på Facebook. 

En doft av Calvin Klein lägger sig över alla frågeställningar…..

Kriminalromaner som handlar om försvunna barn är alltid obehagliga att läsa, annars är den här boken både lättläst och underhållande. Jag tycker om Jonas Moströms sätt att skriva och för mig håller Rovdjur samma klass som de tidigare böckerna om Nathalie. Mina absoluta favoriter är ändå Midnattsflickor (2016) i serien om Natalie Svensson och Storsjöodjuret (2010) i serien om Johan Axberg. Jag tycker om böckerna från Sundsvall men på något speciell sätt har de här två dröjts sig kvar hos mig.

Moström fortsätter att skriva kring frågor som rör sig på en etisk plattform. Ofrivillig barnlöshet kan ha olika förklaringar och regelverk kan ge intressekonflikter ur olika perspektiv. Män och kvinnor har olika utgångspunkter och frågor kring assisterande befruktning och adoption är viktiga ställningstaganden. Redan i Blindspår som var den nionde delen i serien om Natalie Svensson skrev författaren om den tystlåtne och charmige Elias, också han född med en extra kromosom. Moström sätt att ta upp viktiga medicinska och etiska ämnen berör mig. Eftersom han också är läkare så upplever jag handlingen trovärdigt och med både djupt och äkthet. 

Som tidigare väntar jag nu på seriens nästa bok och som alltid håller jag tummarna för att den skall utspela sig i Sundsvall.

Rovdjur
Författare: Jonas Moström
ISBN: 9789113126029
Utgivningsdatum: 2023-09-13
Förlag: Norstedts

Böckerna går naturligtvis att läsa fristående men läs gärna hela serien om du inte redan gjort det. 

(null)


 

 
Kommentera här: