Rotfast av Malin Sanglert

Det andra arvet är en bra debut av Malin Sanglert och jag har nu läst hennes andra del i Arvserien som är helt fristående och kom ut i början på augusti. Rotfast är välskriven berättelse som låter mig följa huvudkaraktären Haldis på en återblick av händelser i ett liv som hon inte tidigare helt rett ut. Hennes resonemang om faderns uppfostringsmetoder och moderns sjukdom och försvinnande påverkar mig djupt. 

"" Du…Du är sen"
"Men det är väl inte mer än vad man kan förvänta sig""

Hur många gånger har hon inte fått rådet att stå upp för sig själv. Men vad visste de? Ingenting och smärtan brukade inte sitta i speciellt länge. Dessutom slog han bara när hon faktiskt förtjänade det.

När Haldis pappa blir sjuk och inlagd på sjukhus får hon äntligen möjlighet att se sig om i det föräldrahem som alltid varit pappans domäner. De upptäckter hon gör rör om i Haldis minnen från barndomen. Vad hände med hennes lillebror i den stora skogen och varför lämnade hennes mamma familjen precis de där dagarna när Haldis själv befann sig på en annan plats?

Redan i bok ett så fastnade jag för Malin Sanglerts sätt att skriva. Hon ger mig möjlighet att följa med i händelseförloppet och att vara delaktig i tankar och resonemang. Ibland känns det som att jag hinner förstå vad som hänt eller är på väg att hända innan bokens karaktärer själva dragit slutsatserna. Ett intressant sätt att skriva på som genomsyrar författarens båda böcker.

En mycket spännande bok om manipulation, faders/auktoritetskomlex, nordisk folktro och saknaden efter trygghet och kärlek. En handling som berör och sitter kvar hos mig. 

En detalj jag fastnade lite extra för är Haldis arbete som fotterapeut eftersom jag själv utbildade mig till det yrket för över fyrtio år sedan. Jag har aldrig tidigare läst om någon karaktär i den yrkesrollen. Personligen har jag aldrig själv använt mig av utbildningen i mitt yrkesliv men haft stor nytta av kunskapen. 

Snälla Malin skriv fler böcker och jag läser gärna en fortsättning om Haldis, för här finns så mycket intressant för henne att nysta vidare i.  

Malin Sanglert är uppvuxen i Bohuslän men bor nu på ett småbruk i Norge. Hon är utbildad arkeolog och har ett intresse av att renovera gamla hus.

Rotfast
Författare: Malin Sanglert
ISBN: 9789180314299
Utgivningsdatum: 2023-08-09
Förlag: Bokfabriken

Båda ljudböckerna är inlästa av Katarina Ewerlöf.

 

Kommentera här: