En halv Kaj av Mikael Jisanders - en del av söndagens betraktelse

Kaos är början till ordning!

Jag har ett flertal gånger sett Mikael Jisanders debutbok Benny älskar Baklava i flödet på Instagram och medger att titeln och bokomslaget gäckat min nyfiken, men jag har ännu inte läst den. När jag nu fick ett bokpaket från Modernista med uppföljaren En halv Kaj var det dags att bekanta mig med författarens andra bok, även den med ett intressant omslag och lite udda titel.

I vartannat kapitel får jag följa Jenny och hennes familj och den äldre mannen Kaj som är en mästare på att klanta till sin tillvaro. De träffas alla på flyget till Grekland och naturligtvis dras Jenny, hennes man och deras barn in i Kajs ibland mycket självupptagna och störande atmosfär. 

Det blev en trög början för jag är mycket selektiv när det gäller feelgoodböcker, men boken tog sig och handlingens utveckling blev mer och mer intressant. Texten är välskriven och tar upp flera viktiga ämnen som kallar till reflektion. Sorg, livsdrömmar och relationer är tre komponenter som blir till ett fint avslut. Jag har inte så lätt till tårar men den här boken gav mig en snorig näsa och fuktiga ögon.

Kaj älskar att lösa korsord och det här får bli en sammanfattning av bokens handling:

Lodrätt nio bokstäver: lämnad kvar att hantera sitt eget öde. Övergiven.
Lodrätt sex bokstäver: märkligt tillstånd som kan bestå i en känsla av tristess och apati. 
Tomhet
Lodrätt nio bokstäver: byter önskan att man tidigare hade agerat annorlunda. 
Ångerfull.  
Lodrätt elva bokstäver: Bringa, komma i kontakt med, ställa ansikte mot ansikte. 
Konfrontera
Vågrätt tio bokstäver: något har bringats till slut, så att inget vidare återstår att göra.
Fullbordad

 "Kaj var inte längre halv."

Tack Modernista!
En halv Kaj är en helt fristående roman.

 

En halv Kaj 
Författare: Mikael Jisander 
ISBN: 9789180638562 
Utgivningsdatum: 2023-08-10 
Förlag: Modernista

 Det är full fart på Lille H igen men han har det jobbigt just nu för han tycker inte om att vara med fröknarna på förskolan. Turligt nog har han blivit hämtad lite tidigare under flera av dagarna. Jag har ett tydligt minne av inskolningen för hans mamma och hennes tvillingbror och vet att det inte är lätt men blir säkert bättre.

(null)
 
 
I går 23 september inföll höstdagjämningen och vi går mot mörkare tider, men det här är också en tid när vi kan njuta av höstens alla vackra färger. Sticksjön är just nu ett perfekt exempel på vad naturen har att erbjuda.
 
(null)

Gårdagens höstbokmässa och stenstadsdag var välbesökta. Det är nånting speciell med pulsen i stenstan de här dagarna. Litteraturscenen är också ett bra tillfälle för lokala författare att visa upp sina böcker och möta gamla och nya läsare. 
 
 

De inlägg jag gjort om Anna Janssons serie Bergslagens blå har alltid varit välbesökta. Det som är lite speciellt är att under de senaste  veckorna ligger de på topp som 

Mest lästa inlägg senaste veckan

1basilicablogg.se/2022/august/tala-med-de-doda-av-anna-jansson-del-4-i-serien-bergslagens-bla.html

2basilicablogg.se/2023/august/bergslagens-bla-del-1-5-om-kristoffer-bark-av-anna-jansson.html

3basilicablogg.se/2021/august/bergslagens-bla-1-2-och-nu-3-av-anna-jansson.html

 

Det är roligt att det är så många som läser söndagarnas inlägg. Det ger mig möjlighet att visa lite av min vardag som inte bara består av böcker, även om det är lätt att tro det. 😊

Trevlig fortsättning på söndagen. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: