De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel av Ruth Kvarnström Jones och veckans betraktelse

Nu är den första boken på läslistan över årets Låna & Läs avklarad.

De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel är en historisk feelgoodroman av Ruth Kvarnström-Jones och första delen i serien Stockholms pärlor.

Jag älskade den här boken och kommer självklart att följa serien.

Wilhelmina Skogh var en speciell kvinnan i 1800-talets Sverige. Hon blev en av landets  mest framgångsrika företagare och lyckades ta sig till samhällets absoluta toppskikt. Det skedde i en tid då få kvinnor släpptes in i maktens boningar. Efter 25 års framgång I hotellbranschen handplockades hon år 1902 till Grand Hotel i Stockholm. Där lämnade hon inga detaljer åt slumpen och med kungligheter och andra celebriteter som gäster var endast det bästa gott nog.

På hotellet lät hon flera av kvinnorna i personalen visa sina förutsättningar och med både morot och piska styrde hon sitt skepp. En fantastisk bok för mig som tycker om böcker som Per Anders Fogelströms Stockholmsserie, Katarina Widholms böcker om Betty, Åsa Hellbergs serie om kvinnorna i Fjällbacka och om fotografen Hillivi i En egen lön av Maria Gustavsdotter. Starka kvinnor som bryter mark i ett mansdominerat samhälle. Boken bygger på stoff ur verkligheten utifrån Wilhelmina Skogs memoarer.

De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel
Författare: Ruth Kvarnström Jones
ISBN: 9789177715856
Utgivningsdatum: 2023-09-01
Översättare: Mats Foerster
Förlag: Printz

 
Nu börjat lugnet lägga sig igen efter mammas 90-årsfirande. En krånglande höft har varit ett gissel hela sommaren och fortsätter ställa till problem i svamp och lingonskogen. Åldern tar verkligen ut sin rätt och det känns lite pinsamt, men med en stav i handen så håller jag mig upprätt trots kvistar och ojämn mark. 
 

Efter sommarens aktiviteter vid havet har nu alla fullt upp med sin vardag och stugan ligger öde och till viss del oansad. Kramdjuren, Barbafamiljen och lille H:s traktorer ser lite ledsna ut men förhoppningsvis så kommer det en ny sommar med lek och bus.
 
 
I dag passade vi på att ta med lunch och äta den på stugans glasaltan samtidigt som vi lämnade kartonger på vägen ut till nästa Ukraina sändning. Helt sjukt så mycket stickat småvarm jag hunnit gjort och lägga undan i lådorna sedan förra sändningen. 
 
Den här veckan har Lille H inte gjort många egna upptäcktsfärder. Efter en veckas feber mår han nu bra, men med hans tidigare sjukdomshistoria så har det inneburit flera besök på barnakuten och massor av oro för familjen. Men precis som för hans mamma som också har en väldokumenterad sjukdomshistoria så fungerar sjukvården bra när den behövs som mest. Däremot har sonen varit ute på upptäcksfärd. Hans hemvärnsgrupp har under helgen befunnit sig på övning för att lära sig mer om att skydda, bevaka och stödja samhället vid kris.

Nu laddar vi för en ny vecka, mer bokläsning och förhoppningvis fler skogsutflykter. Än finns det massor av lingon och svamp i skogen.

Trevlig avslutning på veckan.