En försenad betraktelse och veckans ljudbok - Stormberget av Liza Marklund

När söndagens inlägg började ta form så försvann min ork och konsenstration. Så här kommer nu en sen veckobetraktelse som också har sin plats under kategorin Logoterapi.

Den ljudbok som förgyllde förra veckans promenader var Stormberget av Liza Marklund  En kriminalroman där människan, jorden och älven står i focus, en släkthistoria om livet i Norrbotten. Stenträsktriologin är bra och läsvärda böcker.

Polcirkeln kom 2021 och Liza Marklund hade byggt upp en intressant historia. Boken var som alla hennes tidigare böcker en mycket välskriven och läsvärd bok. I mitten av augusti 2022 kom Kallmyren, en fristående fortsättning på PolcirkelnPolisen Wiking Stormberg lever ensam efter att hans fru Helena troligast gått ner sig i kallmyren 30 år tidigare. En dag får deras son Markus ett brev med en varning, brevet är skrivet med Helenas handstil och undertecknat med en stjärna, hennes signatur. 

I slutet av september kom nu den tredje delen och jag är inte lika golvad som jag var i del två, men en bra bok är det. Den här gången går historien tillbaka till Wiking Stormbergs mamma och från den tid när han föddes. Efter hennes död börjar han nysta i bygdens kalla fall och här följer också flera trådar från de första delarna med till bokens och trilogins avslut. Liza Marklund slåss forfarande om titeln som Sveriges deckardrottning och jag hoppas på att hon skriver fler bokserier som den här.

Ljudboksuppläsare är Lo Kauppi, en av mina favoriter. 

  (null)


Stormberget
Författare: Liza Marklund
ISBN: 9789164208842
Utgivningsdatum: 2023-09-26
Förlag: Piratförlaget

Kallmyren
Författare: Liza Marklund
ISBN: 9789164207128
Utgivningsdatum: 2022-08-15
Förlag: Piratförlaget

Polcirkeln 
Författare: Liza Marklund
ISBN: 9789164207111
Utgivningsdatum: 2021-08-19
Förlag: Piratförlaget


Att ännu en gång mista en förälder känns tungt. Så många saker som skall ordnas och kanske är det bra att vara sysselsatt när saknaden blir allt för påtaglig. Jag har alltid känt närheten till min pappa som mest när jag rört mig på de platser och i de skogar jag tillbringade med honom. Jag anar att de platserna också kommer ge samma närhet till min mamma. Skogsvägarna och barndomens bär och svampskogar finns där som en påminnelse om mina rötter.

 2017 skrev jag ett inlägg med rubriken Ett  "livstycke" från beredskapstiden med en text hon skrivit från hennes skoltid. Den får bli en del av den här söndagens betraktelse. 

 "Minnen från min skoltid
Jag började i skolan 1940. Vår småskollärarinna var Hanna Mikaelsson. Hon var även söndagsskollärare på kapellet. Vi fick inte sjunga "Hej tomttegubbar slå i glasen". Det hade med dryckenskap att göra. Jag gick i folkskolan under krigsåren. Då gick det inte att få tag i gummibollar. Mamma nystade garn jättehårt och virkade sedan runt och vi spelade boll mot skolväggen. Vi hade matsäck. Men de sista åren fick vi gröt. Havregryn och kornmjöl varannan dag. Bara efter jul. Före jul skulle vi ha vitaminer kvar från sommaren. Vi plockade lingon bakom  NTO-lokalen och satt sedan och rensade. Det kokades sylt till kornmjölsgröten. Socker fick vi ta med oss. Gröten östes upp på tallriken och och mjölken slogs dit. Där låg den och flöt kall när vi skulle äta. Jag kräktes, åt upp, tordes inte annat. Efter var jag på nollan (utedasset) och kräktes upp. På våren spelade vi kula. Då fick vi inte spela av varann. Efteråt skulle vi ha lika många var, som när vi började. Undra om det skulle funka nu?"

Hela inlägget finns här.  Ett "livstycke" från beredskapstiden.

Livets alla yttre och inre faktorer just nu gör att jag behöver stanna upp en stund och djupandas. I dag skall jag träffa församlingens präst inför mammas begravning, ett viktigt men också tungt möte. Att kunna lägga det här inlägget under Kategorin Logoterapi känns bra. Vi behöver alla må bra och som livsfilosofi ökar logoterapin vårt välbefinnande. Den kan hjälpa oss att möta och hantera livet i olika utmaningar, skeden och situationer. Aaron Antonovskys bok Hälsans mysterium om känslan av sammanhang och Viktor Frankls filosofi om strävan efter meningen känns väldigt aktuellt just nu. 

(null)

Den här veckan har Lille H besökt Ikea i Birsta. Att åka kundvagn brukar vara en farlig och förbjuden aktivitet hos flera stora kedjor, men Ikeas kundvagnar verkar ha en annan form. Veckans uppdrag slutade turligt nog bra.

(null)

Lördagens promenad i stenstan bjöd på bra väder och en fantastisk färgprakt.

Jag får en del frågor om bloggande och verklighetsbaserade böcker just och har du några tankar kring det jag skriver så hör gärna av dig här, till instagramkontot @basilica55 eller med e-post till basilica@live.se

Önskar alla en bra vecka!


Kommentera här: