Låna & Läs - min andra bok - en studie i mänskligt beteende

Så har jag då kommit till slutet av bok nummer två på min läslista av årets Låna & Läs. 

Studie i mänskligt beteende av Lena Andersson. Jag har hört författaren berätta om boken hos Vängåvans Bokhandel och på SVTs Babel och jag hade verkligen sett fram emot att läsa den. Tyvärr blev den ingen bladvändare och det har tagit sin tid att komma till sista kapitlet. 

Visst är det här en studie i mänskligt beteende och framför allt kvinnors beteenden. Vi människor agerar inte alltid rationellt och våra beslut styrs oftast av intuition och magkänsla. Här får vi följa ett antal kvinnor som kommer och går i de olika berättelserna, fallbeskrivningar om kvinnor som har en del svårigheter med sina handlingar i nära relationer och som inte alltid klarar av det sociala spelet. Det finns ändå en normalitet i kvinnornas agerande och igenkänningsfaktorerna är många. Språket har en välskriven spets men jag hittar aldrig riktigt det djup och den humor som jag förstått skall finnas i Lena Anderssons böcker. Just nu känns det allt för komplicerat att skriva någon längre recension. 

Under min läsning har jag personligen haft några tunga dagar. Kanske borde jag läsa den en gång till för att se ljusglimtarna och få en djupare förståelse över hur författaren tråcklar samman bokens alla mänskliga egenskaper, men det finns allt för många böcker på min att läsalista för att det skall finnas tid till det. Jag lägger den nu åt sidan, men vet att den kommer att läsas och uppskattas av andra. 


"Matilda hörde dem tala om sin skam, skammen i att inte ha sagt nej. Om den djupgående skammen i att aldrig ha fått säga ja visste de ingenting." 

Nu fortsätter jag med den tredje boken ur årets Låna & Läs som blir Förinta världen i kväll av Stina Jackson.

Boken har ett vackert och intressant omslag med en målningar av Edward Hopper, 

Studie i mänskligt beteende
Författare: Lena Andersson
ISBN: 9789177959540
Utgivningsdatum: 2023-09-06
Förlag: Bokförlaget Polaris

(null)
 
 
 
 
 


Kommentera här: