Höstens andra bokcirkelträff - Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin

Höstens andra bokcirkelträff.

Färskt vatten till blommorna
Författare: Valérie Perrin


Violette Toussaint är vaktmästare på en kyrkogård i en liten by i Bourgogne. Hon är en kvinna som trots ett hårt liv ändå tror på lyckan utan att själv vara lycklig.  Jag tyckte om hennes personlighet och det skrivna språket redan från första stund. Ändå kändes berättarrösterna och alla franska namn förvirrande och jag kunde inte förstå varför den legat som nummer ett på franska och italienska bästsäljarlistor, utnämnts till italiens mest populära "lockdown-roman" och fortfarande toppar försäljningslistor i Sverige. Många sidor senare började jag sakta få grepp om personerna och de livshistorier som sakta flätas samman till ett mycket speciellt och känslosamt slut. Jag önskar att jag fick sitta i Violettes kök med en kopp kaffe och där förtroligt dela vardagens tankar om glädje och sorg.

Det visade sig att jag inte var ensam om den här känslan.  Flera av deltagarna i bokcirkeln hade haft tankar om att ge upp. Det visar också på hur viktigt det är att inte ge upp om en bok känns förvirrande och seg under den första delen. Det slutliga omdömet blev mycket positivt. Färskt vatten till blommorna är en mörk berättelse med gyllene små verser och texter i både svart och guld. En berättelse med ett språk som är väl värd att ta till sig. 

 "Till sist gick jag ut i trädgården igen. Till sist gav jag färskt vatten till blommorna."

Författaren Valérie Perrin föddes 1967 i de franska Vosges-bergen och växte upp i Bourgogne. Hon bosatte sig senare i Paris. Debutboken De bortglömda söndagarna publicerades 2015 och blev både prisbelönt och en bästsäljare. Färskt vatten till blommorna kom sedan 2018 och fick Maison de la Presse-priset.

Så här skriver Eveline Santner  i sin recension hos Vängåvans Bokhandel;

"Här finns lycka, lidande, passion, kärlek, hat, försoning, förlåtelse, likgiltighet och hämnd. Det handlar om att stå till svars för det vi gör och att ta konsekvenserna. Kanske är livet som i romanen, att om vi visste vad våra val skulle få för konsekvenser, skulle vi lamslås av oföretagsamhet och rädsla." 

Färskt vatten till blommorna
Författare: Valérie Perrin
ISBN: 9789152702352
Utgivningsdatum: 2022-05-10
Översättare: Sara Gordan
Förlag: Éditions J

  (null)

Färskt vatten till blommorna rör sig fortfarande upp och ner på den översta delen på försöljningslistan av månadens pocketsböcker.

Kommentera här: