Glutenfri paj med en pajskal av kikärtor

Jag fortsätter att testa mig fram i bönornas värld. Har sett flera recept på pajskal med kikärtor och har nu gjort ett glutenfritt skal flera gånger under hösten. Jag har använt mig av ett grundrecept från lesscarbs.se  Det blir absolut fler pajer under vintern och jag kommer att fortsätta prova med olika fyllningar.

 

Pajskal
3 dl kokta kikärtor
4 msk  mandelmjöl, havremjöl eller bovetemjöl (jag använder mandelmjöl)
Ca 0,5 tsk salt, anpassa efter smak.
2 msk fett ghee, kokosolja eller olivolja
1 msk vatten (ibland behövs lite, lite till)

1…. Mixa alla ingredienser till pajskalet. Stanna mixen och peta ner från kanten några gånger så allt blandas. 

Tryck ut pajdegen i formen och nagga med en gaffel i botten.

Ställ in formen i kyl/frys cirka 15 minuter så pajskalet hinner sätta sig lite. 

Sätt ugnen på 150 grader (min ugn behöver 175 grader)  Förgrädda skalet i 15-20 minuter.

Förbered fyllningen och se till att det finns plats för äggstanningen.

Fyllning
Fyll pajen med egna favoriter som svamp, bacon, skinka, köttfärs, lök och andra grönsaker. Här är det lätt att göra helt vegetariska pajer och anpassa hela pajen efter olika kostpreferenser vad gäller gluten, laktos, mjölkprotein och fetthalt.

Jag har haft gula- och trattkantareller i mina pajer under hösten och kryddar då med lite Timjan och Viltkrydda från Tynderö Kryddbod.

1-2 liter gula kantareller, trattkantareller eller blandat. Missa inte att dela svampen längs med så ingen överraskning ligger gömd där. Läste på nätet att 1 liter är 300g och 10 g torkad är 100g färsk.

Se bara till att svampen är ordentligt stekt, svampens stektiden diskuteras ofta i facebookgruppen Svamp-klapp, många magar kan vara känsliga. Här står svampen inne i ugnen också så det förlänger ju tillagningstiden. Naturligtvis går det att använda torkad svamp men jag är inte helt bekväm med det så jag vill inte ge några råd om blötläggning m.m. Det finns mycket att läsa på nätet.

2…. Lägg i fyllningen i pajskalet.

Äggstanning 
3 -4 ägg
3 dl mjölk eller grädde. Jag tar 2 dl mandeldryck och 1 dl laktosfri grädde, men havremjölk, kokosdryck och kokosgrädde fungerar säkert också bra.
Salt, peppar och ev. lite chiliflakes

3….. Vispa ihop  äggstanningen och häll över fyllningen. Låt inte äggstanning gå ända upp till kanten. 

Behövs mer äggstanning så vispa ihop av 1 ägg/ 1 dl vätska.

Valfri mängd ost över.

Grädda i 175 grader tills äggstanningen stannat och fått fin färg. Tunnare paj kan vara klar på 20 minuter  Receptet är anpassat efter en vanlig pajform på ca 28 cm i diameter som är grund så jag har använt en mindre form med högre kanter och därför fått öka på gräddningstiden så att fyllningen hunnit stanna till. Testa med en provsticka.

Låt pajen vila en stund efter att du tagit ut den.

Viltkryddan går att beställa direkt från Tynderö Kryddbod  och säljs också hos Made in Medelpad i Sundsvalls stenstad.

Jag frös in några bitar av pajen för att ha till kommande lunch och upplevde att skalet blev lite upplöst men helt ok för oss. 

Har jag missat någonting i receptet så säg gärna till.

(null)
 
Den här pajen är gjord på purjolök, röd lök, trattkantareller, ett paket bacon och ost,  Kryddad med timjan och viltkrydda. Grundreceptet av pajskal med kikärtor och äggstanning på ägg, mandeldryck och laktosfri grädde.
 
 
 
 

Kommentera här: