Förinta världen i kväll av Stina Jackson - min tredje bok ur årets Låna & Läs!

Jag läste Stina Jacksons böcker Silvervägen och Ödesmark med stor behållning och här är mitt omdöme om hennes tredje bok Förinta världen ikväll:

En omskakande och tragisk bok som är en läsupplevelse utöver det vanliga. 

Tyler arbetar på ett motell i Klippiga Bergens skugga. Han har efter en svår barndom och ett hårt liv kommit till ro och är nöjd med det. Under ett nattpass på motellet träffar han Matilda som är ung och gränslös. Livet tar en ny vändning och plötsligt börjar han leva genom henne. Flickan från det främmande landet med det konstiga språket, flickan som han behöver. Men behöver hon honom?

Hemma i Skellefteå följer Ewa de inlägg som dottern lägger ut på sociala medier och i takt med att inläggen bli färre ökar hennes ångest. Dottern svarar inte i telefonen och Matildas drömresa genom västra USA blir en mardröm för mamman som helt tappar kontrollen över dotterns liv.

Förinta världen i kväll är ändå inte Matildas berättelse, hennes berättarröst är dold bakom Tylers och mammans mer tydliga liv och bakgrund. Stina Jackson har precis som i sina tidigare böcker återvänt till en värld av otrygghet, saknad och längtan. I drömmen om att komma bort döljer sig ännu en gång komplicerande relationer mellan barn och föräldrar. Hon fortsätter här att skickligt beskriva sökandet efter kärlek och bekräftelse. En slingrig och farlig väg där jag som läsare aldrig vet vad som döljer sig bakom nästa kurva.

Så många döttrar och söner som tagit steget ut i världen och gått vilse. 

Läste precis om årets litteraturpristagare Jon Fosse och att hans texter är ordknappa. Här upplever jag det motsatta, ord, ord och åter ord. Ibland blir orden för många, för stora och för tunga att ta in. När nu boken är slut och sista ordet läst så sitter jag här och försöker bring ordning. En ordning i alla vackra, fula, hårda, mjuka och ibland vulgära ord jag tagit del av och som ömsom triggat och ömsom tröstat. 

Om Lena Anderssons bok Studie i mänskliga beteende inte berörde mig som jag hoppats på, så har Stina Jacksons fått min fulla uppmärksamhet. Det här är en studie i mänskligt beteende som ger tankar kring värdet av diagnostisering och om hur vår sociokulturella bakgrund påverkar våra liv. 

Några textrader som dök upp i mitt minne är ett budskap ur en sång som Lill Lindfors sjöng i min ungdom. Du har ingen chans att gå förbi en hård värld och akta dig för dem som har en kropp utan själ. Tänkvärda ord som är lättare att säga än att följa och risken är att vi möter fler trasiga än avsaknade själar.

Stina Jackson är uppvuxen i Skellefteå men bor sedan drygt tio år tillbaka i USA. 

Förinta världen ikväll
Författare: Stina Jacks
ISBN: 9789100184278
Utgivningsdatum: 2023-09-18
Förlag: Albert Bonniers Förlag


(null)