Vilseledaren av Viveca Sten

Viveca Sten är mest känd för Sandhamnsserien men genom covid-19 blev hon kvar i Åre och det har vuxit fram en ny huvudkaraktär och nya brott i den omgivningen. Hanna Ahlander har nu hunnit utreda ett flertal fall i Åre med omnejd. När författaren genom en skidolycka fick ta en paus från sina dagliga aktiviteter fanns möjlighet till mer skrivande och resultatet blev Vilseledaren, fjärde boken i Åre-serien och jag hoppas att hon också fortsätter med en femte bok.

Hanna Ahlander fyller trettiosju år och pojkvännen Henry Sylvester bjuder på en kärleksresa. Den kände finansmannen och miljonären anordnar en vistelse på ett stängt hotell i norra Sverige dit de åker i hans privata helikopter. Det dröjer inte länge innan skvallerpressen går utmed nyheterna och Hanna som inte berättat om förhållandet för sin familj och sina kollegor får problem. När hon får ett telefonsamtal om att det skett ett mord i Åre så lämnar hon kärleksnästet och åker tillbaka till Jämtland.

Sadeln ligger vackert vid fjällbrynet och en av Åres mest populära skidlift. Här har Wille föräldrar en överdådig fjällstuga och han och hans kompisar tar tåget upp för en fantastisk fjällvecka. God mat och en hel del sprit gör den första kvällen till en livlig fest. Grannen Åke har sedan tidigare problem med grannarna och den höga musiken gör nu att han går i taket och tar beslutet att konfrontera ungdomarna. Morgonen efter hittas Frida, en av ungdomarna död i snön utanför och efter det blir ingenting i deras planerade fjällvecka som de tänkt sig.

Hannas kollega Daniel Lindskog har som i tidigare böcker en komplicerad relation med sin tidigare fru Ida. Det delade ansvaret för dottern Alice kräver planering vilket inte alltid är så enkelt för en polis när utredningsarbetet kräver arbete utanför ordinarie arbetstid. Tidningarnas skriverier om Hannas förhållande med Henry Sylvester påverkar honom mer än han önskar.

Hos polisen i Åre arbetar också Anton Lundgren som försöker hitta sin plats i arbetsgruppen. Han har ännu inte vågat komma ut som homosexuell. Hans dominerande pappa som är pensionerad officer har påverkat hans uppväxt och rädslan för upptäckt har förföljt honom. Det här påverkar hans förhållande till pojkvännen Carl som nu kräver transparens.

Obduktionen visar att Frida inte frusit ihjäl utan någon har brutalt tagit hennes liv under natten. När sedan en brand uppstår i gästhuset får Årepolisen en svår nöt att knäcka. Olivia som är den av ungdomarna som sov i det brandhärjade huset blir rädd och vänder anklagelserna mot flera av sina kamrater. Genom ett flertal förvecklade relationer och händelser, lögner och upptrappad spänning, driver Viveka Sten historien framåt. Misstankarna förflyttas hela tiden mellan de olika karaktärerna och Årepolisen famlar sig fram utan något genombrott ända till det dramatiska slutet.

Jag tycker om Viveca Stens sätt att avsluta varje kapitel med ett kort slut. Genom att använda flera berättarröster är det lätt att få en helhet i berättelsen. Det här är verkligen en lättläst och (ursäkta ordvalet) en rolig mordgåta att läsa, en serie som passar den som inte vill läsa grymma och invecklade kriminalromaner.

  (null)

Vilseledaren
Författare: Viveca Sten
ISBN: 9789137158693
Utgivningsdatum: 2023-10-03
Förlag: Bokförlaget Forum

 

 
 
 

Kommentera här: