Skinn av Sara Strömberg

Efter böckerna Sloch Skred finns nu Sara Strömbergs tredje bok Skinn ute. Sly fick Svenska Deckarakademins pris som Årets deckardebut 2021 och uppföljaren Skred utnämndes av Svenska Deckarakademin till Årets bästa svenska kriminalroman 2022. 

Jag tyckte direkt om den norrländska Vera Bergström och har inte  ändrat åsikt efter att jag läst ut den tredje boken. Vresiga Vera som aldrig känt sig älskad, men som tappert kämpar vidare som lokaljournalist. Vera fick aldrig det barn hon önskade och hennes sätt att hantera känslor kan ibland upplevas som destruktiva. Innerst inne bär hon en längtan efter normalitet, att bli älskad för den hon är och att få leva ett vanligt liv. Kanske kan hon med tiden få den möjlighten med den lugne och stabile barndomsvännen Thomas.

När lokaltidningarna får uppdraget att göra en reportageserie om ett uppmärksammat kallt fall i sitt område är valet självklart för Jämtlandsposten. Vera som är lokalredaktör i Järpen får uppdraget att se på en ouppklarad händelse som skett tjugoåtta år tidigare. Ett makabert yxmord där en pappa och två barn brutalt mördas och mamman försvinner. Polisen kom aldrig till någon lösning och frågona  kring vad som hände är fortfarande obesvarade.

Under hösten 1995 arbetar Frank Edwall som vaktmästare på högfjällshotellet i Storlien. Tillsammans med vännen Håge som är kock leder han också guidade turer för män med pengar som kommer till fjällvärlden för att jaga. Sonen Felix har precis tillfrisknat efter en allvarlig cancersjukdom och sambon Marit som är arbetslös sköter hemmet och allt kring Felix och hans syster Julia. Äktenskapet går på sparlåga, ekonomin är kass och huset är i stort behov av renovering. Till sin hjälp har de Marits pappa Arvid Näslund som är tullare vid norska gränsen.

Den 6 oktober hittar Arvid sina barnbarn och deras pappa döda i huset och dottern Marit är spårlöst borta. Han blir sedan hårt ansatt av byborna och teorierna om vad som hänt sprider sig snabbt. Hade Marit dödat sin egen familj och sedan försvunnit?

Vera blir helt uppslukad av sin uppgift och med hjälp av polisen Anna-Märta Strindlund som tidigare arbetat med fallet och Arvid Näslund som precis ska gå i pension, försöker hon hitta information för att gå vidare. Den bil som figurerat i den tidigare utredningen dyker nu upp och ägaren visar sig vara en av kungens adjutanter, Jan Wallentin. Han var en av jägarna i den grupp som Frank guidat före morden och några år tidigare hade Frank haft ett kortare förhållande med hans dotter Louise.

Vera får kännedom om fler händelser som skett under hösten 1995 och mysteriet tätnar
- Vem jagar och vem är villebråd?

Sara Strömberg manövrerar skickligt mellan nutid och dåtid med tre olika berättelser. Förutom Veras berättelse får vi följa Franks tid före mordet och hårfrisörskan Roya Moradi som lever i Stockholmsförorten Bredäng. Roya oroar sig för sonen Sammy som nu är 23 år och helt ovetande om den pappa som de lever avskilda från.

Det finns en hel del i den här historien som tillför det där extra, det ligger utanför det journalistuppdrag som Vera arbetar med men ökar min läsglädje. Jag uppskattar samtalen med chefsredaktören Nils Strömmen Strömqvist som är ett plus i handlingen. Ett av hans råd som Vera tagit till sig vid intervjuer är "Ät och drick allt de bjuder på för satan. Kolhydratsförnekarna kommer aldrig att få höra några sanningar av folket". Eftersom jag har egen erfarenhet av onda höfter och en skadad svanskota så kan jag också lätt känna in Veras frustration när hon verkställer sjukgymnastens övningar och som hon säger "ägnar mer tid till att hitta mina inre magmuskler än att finna meningen med livet."

Jag tycker inte om att gradera böcker i siffror och jag ser så många 4,5 och 5 i omdömen där jag anser att jag vill ha en större läsupplevelse för den bedömningen. Här har Sara Strömberg ändå kommit så nära de fem stjärnorna som det går att komma i min subjektiva bedömning. Jag älskar Veras mustiga språk, landsbygdens miljöbeskrivningar, karaktärsanalyserna, den upptrappade spänningen och historiens bredd. Med de utspridda ledtrådarna väver författaren ihop en historia som är riktigt, riktigt bra ända fram till det avslutande kapitlet. Jag tycker att det här är Sara Strömberg bästa bok!

"Plattan i mattan Bergström", dig följer jag gärna på fler murveluppdrag. 

Jag har mött Sara StrömbergSvenska Deckarfestivalen och på Vängåvans Bokhandel och i veckan är hon här igen på årets deckarfestival. Vad jag förstått så skall serien också bli film. Yellow Bird som ligger bakom Millenium- och Wallanderfilmerna har köpt rättigheterna till Sara Strömbergs böcker. Det ska blir mycket intressant att se vilken skådespelare som kommer att gestalta den lite udda personligheten Vera Bergström. 

Sara Strömberg är född 1975 och uppvuxen i Västerbotten och Jämtland. Hon arbetar som författare och frilansjournalist i Östersund, där hon är bosatt med sin familj. Hon har också tagit emot professor Zetterströms minnesmedalj för Jamtamotets bevarande med motiveringen:

"För att med psykologisk skärpa och stil ha lyft livsvillkoren på den jämtländska landsbygden i kriminalromanens form."

I går presenterade Svenska Deckarakademin de nominerade till priset Bästa svenska kriminalroman 2023 och där finns Skinn av Sara Strömberg med. Grattis! 

Skinn
Författare: Sara Strömberg
ISBN: 9789180638623
Utgivningsdatum: 2023-10-23
Förlag: Modernista

 

Kommentera här: